fredag 25 november 2011

Frukostmöte om eHälsa på kanadensiska ambassaden

Under förmiddagen bjöd kanadensiska ambassaden in till ett frukostseminarium med fokus på eHälsa. Richard C. Alvarez, VD på Canade Health Infoway gav en dragning av hur kanadensisk hälso och sjukvård transformeras genom eHälso-lösningar. I publiken satt många nyckelpersoner från det svenska eHälsoområdet, bland andra Daniel Forslund, VINNOVA, Hans Winberg, Leading Healthcare och Anders Wennerberg, Swedish Medtech.
[slideshow]

2 kommentarer:

  1. Jo visst innebär det "uppkopplade samhället" att e-hälsa (telemedicin) kommer att kunna effektivisera vården på många olika sätt. I USA finns till och med uppfattningen att den kommer att vara avgörande för en reform av "sjukvårdssystemet" i stort. Här en länk till ett dokument från Harvard och New England som ser telemonitoring som ett väsentligt bidrag till att ordna upp sjukvården i USA:

    http://www.nejm.org/doi/full/10.1056/NEJMp1002305

    Man har börjat med att bevaka dessa frågor också i svenska media. Mycket finns att standardisera och samordna och mycket återstår att göra. Swecare har en viktig roll i detta arbete.

    SvaraRadera
  2. Telemedicin (e hälsa) t ex via Ericsson Mobile Health Kit kommer att visa att stentavlor (jag skrev på en sådan i klass 1 i början av 1940-talet) och "gamla skrivmaskiner" var mer lika än telefonmodem och mobilt bredband.

    Det borde kanske vara Ericsson som tar tag i "formatutvecklingen" och skaffar evidence genom att engagera sig i principer för kliniska studier. Att monitorera en klinisk studie On-line med deltagarna ger ett säkrare underlag för att bedömma både effekt och säkerhet av framtida medicinering. Pfizer kommer snart kunna rapportera den pågående första kliniska studien med on-line monitorerad medicinering. Man kommer att nå mycket tydligare resultat och till mycket lägre kostnad. Testgrupperna kommer att i framtiden kunna minskas i storlek etc.

    Här har nu Ericsson möjlighet att medverka till ytterligare evidence. Jag tycker man skall plocka upp flera innovationer inom sensorer för noninvasiva medicinska mätinstrument inom inte minst svensk "life science" som presenterats bl a på denna blogg. Man har t ex ett intentionsavtal med Medicpen om tablettdoseraren Medimi för sitt Mobile Health Kit. Nu väntar jag på ytterligare utbyggd Telemedicin och mer Ericssonengagement för att skaffa evidence på hela medicin- och vårdområdet.

    SvaraRadera