onsdag 6 april 2016

Seminarium om Life Science-arbetet i UK


Idag hölls frukostseminarum på City Life, konferensanläggningen i Swecares nya kontor om vad som händer på Life Science-området i Storbritannien. Sverige besöks i veckan av Harriet Fear, vd för organisationen One Nucleus. One Nucleus är den största organisationen i Storbritannien för företag inom pharma, biotech, medtech och diagnostik och har runt 500 medlemmar. Man utgår från det som populärt kallas the Golden Triangle, området som innefattar Camebridge, London och Oxford och naturligtvis utgör ett oerhört starkt kluster, men täcker hela landet. 

Harriet Fear är även utsedd av David Cameron som en av 52 Business Ambassadors med särskilt fokus på Life Science. I den rollen ingår att främja Life Science-sektorn internationellt och vara en rådgivare i arbetet med att sätta Storbritannien på kartan inom just sjukvård och Life Science.

Life Science har hög prioritet för den brittiska regeringen, Fear berättar att det räknas som en av topp fem prioriteringar, självklart för att det utgör en viktig del av den brittiska ekonomin. Man hade ett starkt utgångsläge men är måna om att fortsätta vara relevanta och ett av de mest attraktiva länderna i Europa vad gäller investeringar. 

När Cameron blev premiärminister kunde han inte mycket om branschen men skaffade sig tunga rådgivare från företag och universitet med djupgående kunskap vilket gjort att han fått erkännande för arbetet och ligger i linje med vad många av företagen tycker är viktiga åtgärder. Han utsåg senare en minister med ansvar för just Life Science-frågorna, George Freeman, en person med lång erfarenhet inom området och högt förtroende i branschen.

Utöver dessa personer och instiftade positioner har Storbritannien sedan 2011 en Life scince-strategi som ska löpa på i en10-årsperiod. Nära samverkan mellan industrin, forskningen och den offentliga vårdapparaten NHS är grunden samt avsatta medel för forskning och företagande. Sammanslaget ger Fear en bild av ett sammanhållet och ambitiöst strategiskt arbete där man lyckats ena aktörerna som ansvarar för vården, forskningen och företagande och export. Det nationellt system har gynnat denna samverkan och att regeringen så tydligt utsett Life Science som prioriterat området och dessutom utsett en ansvarig person inom regeringen.
Intressant och en hel del Sverige kan lära!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar