onsdag 4 juli 2018

Almedalen – Del 1

Årets mest hajpade tema på Almedalen kan nog anses vara AI dvs. Artificiell Intelligens som enligt förlitliga källor (Torbjörn Hägglöf på IBM) fanns med i titeln på över 12 % av seminarierna detta år. Som vanligt med hajper så var det rätt mycket som såklart inte egentligen handlade så värst mycket om AI så det var ju tur att vår Nima Jokilaakso deltog på e-Hälsomyndighetens E-hälsoduell om AI, innovation och hälsodata. Duellen mot ovannämnda Torbjörn som filmades behandlade frågan; har individen tillräcklig kunskap för att äga sina hälsodata i en AI-värld?Diskussionen lyfte upp både filosofiska, etiska och moraliska aspekter men även de demokratiska aspekterna och klassperspektiv. Även om duellanterna hade olika utgångspunkter så var man helt ense om att det krävs större kunskap både bland beslutsfattare och medborgare kring hur utvecklingen inom digitaliseringen generellt men AI i synnerhet påverkar de möjligheter och risker som finns inom hälsodata.


Swecare passade såklart även på att mingla i #hälsodalen vid St.Hans och lyssna på de excellenta seminarier som bl.a. LIF, Swedish Medtech och SwedenBIO anordnat om hur svensk life science ska stärkas och där bland annat deras handlingsplan och färdplanen för den kommande Life Science strategin som Jenni Nordborg på LifeScience kontoret ska ta fram. Ett återkommande tema i dessa sammanhang som lyftes av både Forum för Health Policy och utav Stockholms Handelskammare är att svenska sjukvårdspolitiker behöver närma sig sjukvårdspolitiken och våga satsa mer politiskt kapital för att leda utvecklingen framåt. 

Spännande tycker vi och ser med tillförsikt på vad dessa initiativ kan innebära för Sverige som Life Science-nation!
Toppen
- Redan 2018 kommer Finland och Estland dela hälsodata och e-recept och målet är att Sverige ska ansluta 2019. Maria Rankka @@SthlmChamber lyfter att en nordisk-baltisk e-hälsoregion skulle kunna agera förebild inom EU vad gäller trafik av hälsodata.
Botten
- blocköverskridande överenskommelser och längre tidshorisonter för Life Science lyser med sin frånvaro, något som bl.a. Lotta Ljungqvist efterlyser.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar