tisdag 30 april 2019

Swecares årsmöte med årskonferens 2019

Förra veckan var det dags för Swecares årsmöte och den efterföljande årskonferensen i konferensanläggningen här på Sveavägen 63. Ett 70-tal medlemmar och partners mötte upp och tog tillfället att lyssna till presentationer av 2018 års verksamhet och att påverka val av styrelse och inriktning framöver.

Vivianne Macdisi, regionråd i Uppsala, omvaldes till styrelseordförande ytterligare ett år, ett par ledamöter tackades av och ett par representanter för viktiga medlemsbolag som Visiba Care och Zenicor Medical Systems valdes in i styrelsen. Vi är otroligt tacksamma för de personer som avsätter tid och möda helt oavlönat för att föra främjandeagendan och Swecares verksamhet framåt och instämmer i det tack som ordförande riktade till de avgående ledamöterna.

En annan viktig punkt på dagordningen denna dag var förslag till ny avgiftsstruktur för medlemskap i Swecare. Inom styrelsen har en diskussion kring Swecares långsiktiga finansiering pågått det senaste året och man har känt ett behov av att göra organisationen mindre sårbar. Statens bidrag till Swecare har ökat ganska kraftigt och från att näringslivet och staten stått för ungefär häften var, står staten idag för mer än två tredjedelar. Årsmötet röstade (enhälligt!) för styrelsens förslag som innebär att medlemmarna kommer matcha statens insats. Viktigt har varit att inte de små bolagen ska drabbas för hårt av en avgiftshöjning. Vi kommer få anledning att återkomma till detta, hör gärna av er om ni har frågor eller synpunkter!

Då formalian var avklarad inleddes själva årskonferensen med ett inspirerande anförande av Maja Fjaestad, statssekreterare till socialminister Lena Hallengren. Maja Fjaestad talade bl a om frihet, vikten av samverkan och att Sverige har stora möjligheter att erbjuda kunnande och lösningar till omvärlden.


Publiken fick också lyssna till flera av Sveriges inflytelserika personer inom Life Science-sektorn så som; Anders Blanck, Vd LIF och Anna Lefevre-Skjöldebrand, Vd Swedish Medtech som lyfte vikten av en fungerande Life Science-strategi samt ett Life Science-kontor. 


Anders Lönnberg, generalkommissarie Expo2020 och Suzanne Håkansson, Senior Director Government Affairs berättade om Sveriges deltagande i Expo2020 och deras engagemang. Om ni inte redan visste det, så är Swecare en nybliven officiell partner och kommer ha en viktigt och betydande roll i eventet.


Vi kommer under veckan att bjuda in er medlemmar att medverka i en första träff/workshop om hur vi får ut det mesta av vårt deltagande i Expot. Så boka in den 4 juni redan nu, anmäl er via inbjudan och kom för att få höra mer om hur planerna går kring Expo2020 i Dubai, brainstorma kring vad som gör Sverige unikt och världsledande inom just Life Science-området och lyssna på hur Swecares tankar går kring tematiska områden vi skulle kunna lyfta. 

Förra årets Swecare Export Award-vinnare Cambio Healthcare Systems representerad av Rong Chen, Chief Medical Informatics Officer och förra årets Rising Star Award-vinnare Camanio Care representerad av Vd, Catharina Borgenstierna berättade om deras succéår och vilket avtryck en sån här utmärkelse kan ge. Catharina nämnde bl a att få chansen att vinna ett sånt här pris, ger en liten företagare, som vi en "kick" att vilja fortsätta att kämpa för det man tror på! 
En av eftermiddagens höjdpunkter var såklart utdelningen av Swecare Export Award och Swecare Rising Star Award. I år var det hela sju nominerade; Elekta, Fillauer Europe, Diaverum, Mentice, Naslund Medical AB, Trionara och Zenicor Medical Systems i den första kategorin och fem nominerade; Brighter, EMPEDiagnostics, Frisq, Insamlingsstiftelsen Choice och Visiba Care  i den andra kategorin. Juryns hade inget lätt jobb att utse årets vinnare i vardera kategori men efter stenhårda diskussioner lyckades man enas. För oss på kansliet har spänningen varit olidlig och det var så roligt att äntligen få avslöja årets stolta vinnare under konferensen. 

Medtech-bolaget Naslund Medical AB tog hem första kategorin för sin "innovationskraft, strategi och stark export". Läkaren och uppfinnaren från Långsjön, Ingemar Näslund och bolagets vd Samuel Näslund var på plats och blev mäkta förvånade när deras namn lästes upp! Brighter AB blev årets rookie, Rising star för deras efterlängtade världsnyhet för diabetiker. Brighter har verkligen visat att de är ett starkt exempel på ett svenskt "born global"- företag! De stolta vinnarna fick ta emot priset ur statssekreterare Maja Fjaestads hand.Vi säger stort grattis till de båda och ta gärna del av juryns motiveringar här; Naslund Medical AB och Brighter AB. Moderator för årskonferensen var vår ordförande Vivianne Macdisi.

Eventet hölls på City Life Konferens & möten som tillhör vår partner, LIF och som man sedan en tid arbetar på att utveckla till en mötesplats för aktörer inom Life Science. Så småningom kommer vi kunna erbjuda våra gemensamma medlemmar möjligheten att boka konferenslokaler här hos oss på Sveavägen 63! Hör av er till oss om ni är intresserade av att veta mer.

Ett stort tack till alla medlemmar & partners som kom och förgyllde vår dag! Glad Valborg!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar