tisdag 23 juli 2013

Bactiguard till Zambia

Under sommaren har Bactiguard skrivit under ett Letter of Intent med University Teaching Hospital, UTH, i Lusaka, Zambia med avsikt att implementera Bactiguards Infection Protection Program under hösten 2013. University Teaching Hospital är Zambias största sjukhus och har 1600 bäddar. Zambia, liksom många andra länder i Afrika söder om Sahara har stora utmaningar med att bekämpa sjukhusrelaterade infektioner.

Den första kontakten med University Teaching Hospital togs under Swecares delegationsresa till Zambia i februari 2013.

Är ni också intresserade av spännande marknader i Afrika söder om Sahara rekommenderar jag att ni anmäler er till Swecares Afrikadag den 10 september. Swecare kommer även att arrangera en delegationsresa till Zambia och Uganda 25-29  november 2013. För mer information om delegationsresan och Swecares Afrikadag, vänligen kontakta Patrik Barje, patrik.barje@swecare.se, 070 810 95 09.

 

[caption id="attachment_12183" align="alignleft" width="540"]dd Linda Nyberg från Bactiguard visar upp företagets produkter för statssekreterare Karin Johansson och Dr. Christine Kaseba, First Lady of Zambia under Swecares hälsokonferens i Lusaka[/caption]

tisdag 2 juli 2013

När EU öppnar dörren - hur kan Sverige ta vara på nya möjligheter för vårdexport?

Igår arrangerade Swecare ett seminarium om tjänsteexport tillsammans med Medicover och OneMed.
Modererade gjorde Pär Gunnarsson från Effektiva Media.

IMG_2750

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Den 1 oktober införs EU:s patientrörlighetsdirektiv i svensk lag. Detta gör det lättare för svenska patienter att få planerad vård i andra EU-länder. EU:s förhoppning med direktivet är att stärka den fria rörligheten för vårdtjänster och på så sätt utveckla den inre marknaden. För svenska företag och offentlig sektor innebär denna förändring nya affärsmöjligheter. Svenska patienter kan få vård på svenskägda sjukhus i andra EU-länder och sjukhus i Sverige kan ta emot patienter från från EU:s övriga medlemsstater.

Med i panelen var Maria Helling, Eva Nilsson Bågenholm - regeringens äldresamordnare, Ingela Nylund Watz - riksdagsledamot, Socialdemokraterna. Fredrik Rågmark -VD, Medicover och Johan Falk - VD, OneMed. Diskussionen blev mycket intressant och för oss var det roligt att höra att oppositionen också tycker att främjandet är viktigt. Johan Falk pekade på vikten av referenskunder när man går på export. I Sveriges fall skulle detta kunna handla om ett referenslandsting där ett antal aktörer gemensamt kan visa på den "svenska modellen".

IMG_2758

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Vidare diskuterades skillnaden mellan produkt och tjänsteexport och Fredrik Rågmark menade att man måste tänka lite annorlunda när man säljer tjänster. Många paneldeltagare nämnde dessutom vikten av en bra och stark hemmamarknad och att det offentliga stödjer näringslivet.

Vi är mycket nöjda med måndagens två seminarium och kommer ägna resten av veckan att gå på seminarium och träffa kollegor och medlemsföretag.

På torsdag hittar ni Maria i Aleris heta stol på temat "Världsrykte men ändå ingen succé - så ska svensk vårdexport lyfta". Läs mer om arrangemanget här.

måndag 1 juli 2013

Swecare i Almedalen - Hälsosamma affärer

Swecare befinner sig i på Gotland Almedalsveckan. Imorse hade vi vårt första seminarium "Hälsosamma affärer - Kan svenska hälso- och sjukvårdsföretag bidra till utvecklingen i låg- och medelinkomstländer?" där vi diskuterade vårt sidafinansierade uppdrag. Moderator var Jesper Bengtsson , Chefredaktör OmVärlden och i panelen deltog Karin Johansson, Statssekreterare, Socialdepartmentet, Carina Hägg, Riksdagsledamot, Socialdemokraterna, Maria Helling, VD, Swecare, Sören Johansson, Vice President, Elekta Instrument och Marie Öberg Lindevall, VD, Helseplan.

Det tycks finnas ett samförstånd mellan politiker och näringslivet om att det finns behov av och nytta med svenska företagsaktiviteter i låg- och medelinkomstländer. Swecares delegationsresa till Zambia har till exempel lett till många nya affärsrelationer och samarbeten som annars inte hade ägt rum och det är alltså ett tecken på att svenska företag har en roll i dessa länder.

Marie Öberg Lindevall, VD från Helseplan deltog i delegationen till Zambia. Deltagande har resulterat i många nya samarbeten och potentiella affärer vilka aldrig hade ägt rum utan Swecares projekt.

Karin Johansson, Statssekreterare, Socialdepartmentet ledde handelsdelagationen till Zambia och påpekar att partners i samarbetsländerna uppskattar att ses som jämnställda partners och inte bara biståndsmottagare. Dessutom finns det ofta en insikt hos regeringar om att samarbete med näringslivet behövs för att utveckla sjukvården.

Sören Johansson, Elekta Instrument, poängterar att emerging markets är en hög prioritering och de är inte i behov av någon biståndsfinansiering men har stor nytta av den plattform och kontakter som projektet ger.

Carina Hägg, Riksdagsledamot, Socialdemokraterna är även positiv till sådana här samarbeten och meddelar att Socialdemokraterna kommer att lansera en ny biståndsplattform till hösten.

Även om många är positiva till projektet och Sidas sätt att involvera företag i fattigdomsbekämpning kan det anses som lite kontroversiellt då det ligger i skärningspunkten mellan bistånd och främjande.

20130701-112658.jpg