tisdag 2 juli 2013

När EU öppnar dörren - hur kan Sverige ta vara på nya möjligheter för vårdexport?

Igår arrangerade Swecare ett seminarium om tjänsteexport tillsammans med Medicover och OneMed.
Modererade gjorde Pär Gunnarsson från Effektiva Media.

IMG_2750

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Den 1 oktober införs EU:s patientrörlighetsdirektiv i svensk lag. Detta gör det lättare för svenska patienter att få planerad vård i andra EU-länder. EU:s förhoppning med direktivet är att stärka den fria rörligheten för vårdtjänster och på så sätt utveckla den inre marknaden. För svenska företag och offentlig sektor innebär denna förändring nya affärsmöjligheter. Svenska patienter kan få vård på svenskägda sjukhus i andra EU-länder och sjukhus i Sverige kan ta emot patienter från från EU:s övriga medlemsstater.

Med i panelen var Maria Helling, Eva Nilsson Bågenholm - regeringens äldresamordnare, Ingela Nylund Watz - riksdagsledamot, Socialdemokraterna. Fredrik Rågmark -VD, Medicover och Johan Falk - VD, OneMed. Diskussionen blev mycket intressant och för oss var det roligt att höra att oppositionen också tycker att främjandet är viktigt. Johan Falk pekade på vikten av referenskunder när man går på export. I Sveriges fall skulle detta kunna handla om ett referenslandsting där ett antal aktörer gemensamt kan visa på den "svenska modellen".

IMG_2758

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Vidare diskuterades skillnaden mellan produkt och tjänsteexport och Fredrik Rågmark menade att man måste tänka lite annorlunda när man säljer tjänster. Många paneldeltagare nämnde dessutom vikten av en bra och stark hemmamarknad och att det offentliga stödjer näringslivet.

Vi är mycket nöjda med måndagens två seminarium och kommer ägna resten av veckan att gå på seminarium och träffa kollegor och medlemsföretag.

På torsdag hittar ni Maria i Aleris heta stol på temat "Världsrykte men ändå ingen succé - så ska svensk vårdexport lyfta". Läs mer om arrangemanget här.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar