måndag 1 juli 2013

Swecare i Almedalen - Hälsosamma affärer

Swecare befinner sig i på Gotland Almedalsveckan. Imorse hade vi vårt första seminarium "Hälsosamma affärer - Kan svenska hälso- och sjukvårdsföretag bidra till utvecklingen i låg- och medelinkomstländer?" där vi diskuterade vårt sidafinansierade uppdrag. Moderator var Jesper Bengtsson , Chefredaktör OmVärlden och i panelen deltog Karin Johansson, Statssekreterare, Socialdepartmentet, Carina Hägg, Riksdagsledamot, Socialdemokraterna, Maria Helling, VD, Swecare, Sören Johansson, Vice President, Elekta Instrument och Marie Öberg Lindevall, VD, Helseplan.

Det tycks finnas ett samförstånd mellan politiker och näringslivet om att det finns behov av och nytta med svenska företagsaktiviteter i låg- och medelinkomstländer. Swecares delegationsresa till Zambia har till exempel lett till många nya affärsrelationer och samarbeten som annars inte hade ägt rum och det är alltså ett tecken på att svenska företag har en roll i dessa länder.

Marie Öberg Lindevall, VD från Helseplan deltog i delegationen till Zambia. Deltagande har resulterat i många nya samarbeten och potentiella affärer vilka aldrig hade ägt rum utan Swecares projekt.

Karin Johansson, Statssekreterare, Socialdepartmentet ledde handelsdelagationen till Zambia och påpekar att partners i samarbetsländerna uppskattar att ses som jämnställda partners och inte bara biståndsmottagare. Dessutom finns det ofta en insikt hos regeringar om att samarbete med näringslivet behövs för att utveckla sjukvården.

Sören Johansson, Elekta Instrument, poängterar att emerging markets är en hög prioritering och de är inte i behov av någon biståndsfinansiering men har stor nytta av den plattform och kontakter som projektet ger.

Carina Hägg, Riksdagsledamot, Socialdemokraterna är även positiv till sådana här samarbeten och meddelar att Socialdemokraterna kommer att lansera en ny biståndsplattform till hösten.

Även om många är positiva till projektet och Sidas sätt att involvera företag i fattigdomsbekämpning kan det anses som lite kontroversiellt då det ligger i skärningspunkten mellan bistånd och främjande.

20130701-112658.jpg

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar