fredag 16 mars 2012

Swecare i Zambia

Idag har Swecare anlänt till Zambias huvudstad Lusaka, vilket är en för oss hittills outforskad marknad. I vår delegation ingår även Göran Carlsson, Socialdepartementet och Anders Wikman, hälsokonsult med lång erfarenhet från Indevelop. Swecare har sedan i höstas börjat studera ett antal tillväxtmarknader. Vi jobbar sedan tidigare med Kina, Indien och Irak men vi ser också en potential för samarbete med vissa afrikanska länder. Zambia har en mycket hög tillväxt, beräknad till 6.2 % för 2012, driven av tillgången på koppar. Landet övergick nyligen till att rankas som ett lägre medelinkomstland. Förutom hög tillväxt är det politiska läget stabilt, och en ny regering tillträdde under 2011. Den nya regeringen har höga ambitioner om att minska fattigdomen, som trots allt fortfarande är utbredd, och ta tag i de korruptionsproblem som genomsyrar stora delar av samhället. Ett annat område som har högsta prioritet av regeringen är att utveckla landets sjukvårdssystem. Sverige har länge arbetat med Zambia och landet är idag ett av få länder vi fortfarande ger hälsobistånd till. Vårt nära samarbete inom hälsa är tydligt och på hälsoministeriet finner man en svensk rådgivare till statssekreteraren. Mot denna bakgrund och att ambassaden visat stort intresse för att samarbeta med Swecare har vi alltså begett oss till Zambia för att undersöka potentialen och förutsättningarna för Swecares medlemmar att knyta kontakter och skapa relationer med en av framtidens stora tillväxtregioner. Efter en het debatt och många inslag i svensk tv om biståndets effekter och hur just Zambia utvecklats de senaste åren känns det som vi hamnat rätt i våra strävanden att bidra till nya och moderna samarbetsformer mellan Sverige och andra länder.

Dagen började med en briefing på ambassaden och sedan begav vi oss till det närbelägna hälsoministeriet för att träffa Dr. Christopher Simoonga, chef för avdelningen för budget and planning. Det blir ett mycket givande möte då vi diskuterar gemensamma intressen och samarbetsområden. Han välkomnar svenska initiativ och är angelägen om att den privata sektorn ska få ta en större roll. Vi diskuterar områden som läkemedel och distribution av läkemedel, bygga och utrusta nya sjukvårdsfaciliteter, infektionskontroll och ökning av livsstilsrelaterade sjukdomar. Han nämner särskilt initiativ om att skapa särskilda center där avancerad medicinsk behandling ska finnas tillgänglig för medborgarna.

Efter mötet på hälsoministeriet följer en mycket trevlig lunch på ambassadör Lena Nordströms residens. Dagen avslutas med givande diskussioner med The Department For International Development (DFID), United Kingdom och det regionala hiv och aids-teamet för Afrika.

Under vår första dag i Zambia har vi lärt oss mycket, men även funnit ett stort intresse för vad Sverige har att erbjuda inom hälso-och sjukvård.

[slideshow]

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar