söndag 18 mars 2012

Swecare i Zambia - Dag 2

Dag två i Zambia inleds med ett besök på det stora statliga sjukhuset i Lusaka, University Teaching Hospital, UTH, ett sjukhus med 1600 bäddar och 8000 out patients per dag. Sjukhuschefen Dr. Kasonka och hans team tar emot oss och visar sedan runt på sjukhuset. Dr Kasonka uttrycker stort intresse för att utveckla vården inom livsstilsrelaterade sjukdomar, dessa har under lång tid hamnat i skymundan för hiv/aids-epidemin som totalt dominerat de senaste åren. Detta är naturligtvis förståeligt då ca 20 procent av befolkningen i Lusaka är smittade. Man har dock gjort stora framsteg vad gäller att stoppa antalet nya infekterade samt man erbjuder gratis behandling med retroviraler för alla smittade i landet. Nu står man inför nya utmaningar med ökning av cancerfall, diabetes, hjärt- och kärlsjukdomar och en fullkomligt underutvecklad vårdapparat för detta. Ett cancersjukhus har nyligen öppnat i anslutning till UTH och detta ska vi besöka på måndag. Under rundturen får vi intrycket att sjukhuset är relativt välfungerande och välskött men har utmaningar vad gäller utrustning, personal osv. Man erbjud vård gratis men har även 126 vårdplatser avsatta för patient som är beredda att betala för mer komfort, färre patienter per rum etc. Kostnaden är i förhållande till privata vårdgivare fortfarande låg och det ska enligt ledningen inte vara någon skillnad på behandling. Med hjälp av dessa extra intäkter hoppas man kunna förbättra standarden på de avgiftsfria avdelningarna.

Efter detta besöker vi Ngansa Pharmaceuticals, ett zambiskt företag som skapats av svensken Björn von Hofsten och hans kompanjon Clement Andala. Björn är farmaceut från början och kom till landet genom Sida för många år sedan. Företaget importerar och distribuerar läkemedel, men hjälper även regeringen och flera NGOs med logistiken kring deras mediciner. Han beskriver den process de gått igenom för att lyckas med deras affärsidé. Björn är verkligen en pionjär som kommer vara till stor nytta för de svenska företag som är intresserade av regionen.

Under lunchen träffar vi fem technical advisors inom hälsosektorn vilka finansieras av Sida. På eftermiddagen besöker vi Medical Stores Limited, en statlig organisation som ansvarar för läkemedelsförsörjningen i landet. I ledningen sitter en av de svenskfinansierade rådgivarna och man har tagit hjälp av konsultföretaget Crown Agents för att styra upp management. Den som ansvarar för detta är Mulenga Muleba, en svensktalande zambier som visar sig ha bott 17 år i Sverige och känner därmed till båda länder mycket bra. Även detta kommer vara en ovärderlig kontakt i det fortsatta arbetet.

[slideshow]


2 kommentarer:

 1. Hej Maria och Patrik!

  Läste med intresse kommentarerna från Swecares resa i Zambia. Detta med livsstilsrelaterade sjukdomar är särskilt intressant för oss eftersom vi jobbar med det inom företagsgruppen och vår etablering av Health Profile Institute South Africa. Kommentera gärna och skriv mer om just detta.

  Mvh
  Christer Söderberg

  SvaraRadera
 2. Christer, låt oss diskutera vidare när vi kommer hem. Mycket intressant område som det kommer satsas på de kommande åren. Imorgon ska vi besöka ett privat sjukhus och fler folk från hälsoministeriet, det kommer rapport!

  SvaraRadera