fredag 2 mars 2012

Uppsala- Sveriges fjärde storstad

Idag bär färden till Uppsala. Vi inser att staden har mycket att erbjuda, ett av Sveriges större Life Science-kluster, arvet från Pharmacia är fortfarande påtagligt och en stolt tradition av forskning med institutioner som Uppsala universitet, SLU, lantbruksuniversitetet, och det veterinärmedicinska universitetet i staden.

20120302-050018.jpg

Färden börjar med en glad överraskning, på tåget träffar vi på Ashok Patil, en av Sveriges främsta experter på indisk-svenskt hälsosamarbete.

20120302-050325.jpg

Väl framme i Uppsala begav vi oss mot landstingshuset för ett möte med landstingsstyrelsens ordförande Erik Weiman. Efter en presentation av Swecares arbete och lite om aktiviteterna med Uppsala Care och Akademiska sjukhuset konstaterades att ett närmare samarbete mellan uppsalaregionen och Swecare skulle kunna utvecklas till något mycket intressant.

20120302-050941.jpg

Vi passade också på att träffa representanter för kommunledningen, här Tomas Andersson som ansvarar för statistikkontoret på kommunen. Tomas satte oss sedan i kontakt med företrädare för STUNS, en stiftelse där kommunen, länsstyrelsen, universiteten och näringslivet samverkar för att stödja innovation och utveckling. Life Science är ett av de viktigaste områdena som stiftelsen jobbar med.

20120302-051339.jpg

Eftermiddagen avslutas med ett möte med Erik Forsberg på Uppsala Bio, en organisation som arbetar för att stärka life science-sektorn i Sverige och regionen. Man har nära kontakter med forskningen och sjukhuset och försöker fylla de glapp som finns i innovationskedjan för att göra företagen framgångsrika. I framtiden kommer det säkerligen bli en hel del gemensamma aktiviteter, Swecare behöver komma utanför Stockholmsområdet för att nå alla de företag som finns i landet. Planer finns också på aktiviteter i Göteborg och Skåne under året. I veckan träffade vi också företrädare för organisationen "Det medicinska Malmö" som föreslagit en gemensam aktivitet efter sommaren.

20120302-051920.jpg
Ylva Wide och Erik Forsberg i Uppsala Bios trevliga lokaler i området Uppsala Science Park inte långt från Akademiska sjukhuset.

4 kommentarer:

 1. Karl-Evert Mosten3 mars 2012 kl. 13:28

  Hej Marie!
  Du skriver så trevligt och initierat. Eftersom jag bor i rikets fjärde stad sedan 2000 kan jag intyga att Uppsala är ett fantastiskt cluster för BioScience-forskning utveckling entreprenörskap.Ta hit fler av SweCares gäster och visa upp allt vad sta´n har ett ge världen!!
  Bästa hälsningar/Karl-Evert Mosten Hedersledamot

  SvaraRadera
 2. Härligt att höra Karl-Evert att magkänslan stämmer, Uppsala har verkligen mycket att erbjuda! Tack för dina vänliga ord och hoppas vi möts i Uppsala inom kort!

  SvaraRadera
 3. Yes! Håller med . När blir det årsmöte/stämma i SweCare nästa gång?
  Karl-Evert

  SvaraRadera
 4. Swecares årsmöteskonferens kommer hållas den 9 maj. Det blir möte och spännande externa talare, vi har bland annat lyckats få en annan Uppsalaprofil, Hans Rosling, som huvudtalare, så missa inte att lyssna till honom och en massa annat!

  SvaraRadera