torsdag 26 april 2012

Swedish Medtechs årsmöteskonferens

20120426-153527.jpg
Joacim Lindoff och Anna Lefèvre Skjöldebrand, ordförande och vd, hälsar välkomna och berättar om året som gått och dess övergripande fokus på patientsäkerhet.



20120426-153809.jpg
Hälso- och sjukvårdslandstingsråd Filippa Reinfeldt är första talare och berättar bland annat om hur man försöker fokusera på innovationer och inte bara lägsta pris i de stora upphandlingar som under året kommer inledas i Nya Karolinska-projektet.



20120426-154139.jpg
Nästa talare är en nybliven professor i patientsäkerhet på KTH. Richard Cook kommer från USA och redogör på ett fantastiskt inspirerande sätt för problematiken med teknik. Ofta är teknologin inte så användarvänlig som man skulle kunna önska och det innebär risker när utförarna i vården börjar utveckla egna sätt att använda avancerad utrustning för att den helt enkelt inte passar människorna som ska använda den tillräckligt väl. Richard uppmanar alla företag som är intresserade att komma och hälsa på honom på kontoret i Flemmingsberg.
Att höra denne man tala är en upplevelse, ta den chansen!


20120426-154723.jpg
Ett antal regeringsföreträdare deltar och ger sin syn på innovation och samverkan och deras bidrag till ett mer gynsamt företagsklimat för medtechbranschen. Först ut är Karin Johansson, statssekreterare Socialdepartementet, som berättar om nya uppdrag bland annat till TLV om att göra hälsoekonomiska analyser av produkter för att inte stirra sig blind på priset på kort sikt.



20120426-155221.jpg
Karin följs av näringsminister Annie Lööf som berättar om den nationella innovationsstrategin som presenteras i höst, samt den nya forsknings- och innovationspropositionen som läggs fram till riksdagen i höst. Näringsdepartementet vill driva vad hon kallar 'strategiska innovationsområden' där man jobbar mot stuprörstänket som tyvärr ofta sätter stopp för bra idéer och just främjar samverkan mellan aktörer och olika områden. Näringsministern nämner även den life science-strategi som hon föreslog härom veckan. Den ser vi fram emot att höra mer om!



20120426-160900.jpg
Sista inslaget för dagen är en paneldiskussion där Annie Lööf får debattera med tungviktare som Tomas Puusepp, Elekta, Torbjörn Kronander, Sectra och Johan Malmquist från Getinge. Dessa representanter för företagen ger sin syn på företagsklimatet och de utmaningar de erfar. De uttrycker en viss uppgivenhet över begreppet innovationsupphandling. Många bra produkter kommer helt enkelt inte in i vården.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar