torsdag 6 september 2012

St Petersburg första dagen

20120906-212550.jpg
Första morgonen i St Petersburg. Lite trötta, två timmars tidsskillnad känns ändå när man ska gå upp på morgonen. Vi hade valt ett hotell centralt beläget i staden för att snabbt kunna ta oss till möten och slippa den annars ganska besvärliga trafiken. Vi kunde därmed gå till samtliga möten och fick på så sätt chansen att se lite av den vackra staden på vägen.

20120906-212832.jpg

Huvudpunkten första dagen var mötet på Hälsokommittén, dvs den ansvariga politiska och administrativa organisationen för sjukvården, motsvarande vårt Socialdepartement men på lokal nivå kanske man kan säga. Den ryska möteskulturen är något tuffare än vad man som svensk är van vid. Mötet var planerat från 10.00-14.00 och det var knappt vi fick någon paus. De ansvariga från Hälsokommittén presenterade under dessa timmar de framtida planerna för sjukvårdens utveckling i regionen, prioriteringar, regulatoriska frågor, möjligheter för privata aktörer att samarbeta med myndigheterna och planerna på public-privat partnerships. Det fanns gott om utrymme för frågor och diskussion och de svenska företagen och deras ryska partners tog chansen att fråga om sina specifika områden och de svårigheter som man upplever med upphandlingar, regelverk och annat.

20120906-213606.jpg

Det var full uppställning på ryska sidan. Vladimir Zjolobov, acting chairman, avslutade med att berätta om de främsta utmaningarna och prioriteringarna, barn- och mödravård, NCD:s som hjärt-, kärl- och cancersjukdomar, utveckling av primärvården samt akutvården. Zjolobov planerar även att besöka Sverige i oktober tillsammans med kommitténs ordförande och andra representanter, detta ser vi naturligtvis fram emot och kommer då arrangera aktiviteter där Swecares medlemmar får möjlighet att delta.

20120906-213951.jpg

Efter detta maratonmöte var det dags att bege sig till generalkonsulatet där Kristina Johannesson, andreman, gav en presentation av det allmänna politiska och ekonomiska läget i regionen och Exportrådets representant berättade om deras tjänster.

20120906-214204.jpg

På kvällen höll generalkonsuln ett mottagning där den svenska delegationen deltog samt en rad prominenta ryska gäster från sjukvårdssektorn. Här Vladimir Zjolobov och Christer Andersson i samspråk. Det är mycket tack vare Christers goda kontakter i regionen och långvariga samarbete med Hälsokommittén som vi kunnat arrangera den här resan och fått tillgång till beslutsfattarna.

20120906-214427.jpg

Tolken German, Yulia Blomstedt från Umeå Care tillsammans med Ylva i minglet och längst ut Johann Ellingsen från SVC Holding.

20120906-214524.jpg

Jag och Jurij Petrov, chef på hälsokommitténs internationella avdelning diskuterar kommande aktiviteter som besöket till Sverige under hösten och ett rundabordssamtal om innovationer som ska hållas i St Petersburg i slutet av september.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar