måndag 8 oktober 2012

Irakkonferens dag 1

Idag var första dagen på den stora Irakkonferensen som Exportrådet arrangerar med anledning av ett högnivåbesök från Irak. Syftet med konferensen är att främja handel och affärer mellan Sverige och Irak genom att belysa affärsmöjligheterna i Irak för svenska företag och genom att genomföra ’match-making’ events mellan irakiska och svenska aktörer.



Värd för konferensen var handelsminister Ewa Björling och den irakiska delegationen leddes av vice premiärminister Dr. Rowsch Nori Shaways.



Baghdads Guvernör Dr. Salah Abdel Razaq besökte Swecare i våras då medlemsföretag fick möta guvernören och diskutera affärsmöjligheter.



Företagspanel där bland annat Swecaremedlemen Elekta var representerad.



Dr. Christine McNab, fd vice chef för FN:s uppdrag  i Irak, talade om de utmaningar som Irak står inför och hur internationella företag kan hjälpa till. Dr Christine pekade speciellt på den privata sektorns betydelse ur ett demokratiperspektiv. I länder med en begränsad privat sektor håller politiker som blir bortröstade av sin befolkning gärna fast vid makten eftersom möjligheterna till ett bra jobb inom den privata sektorn är få.



Dagens sista panel med bland annat Jörgen Lindström, Sveriges ambassadör i Irak. Stefan Karlsson från EKN tror att inom ett par år är Irak på topp tre-listan om våra största exportmarknader. Det gäller då att vara på plats i tid och bearbeta marknaden långsiktigt. Som en del av detta arrangerar Swecare tillsammans med Exportrådet imorgon ett anslutande seminarium om hälso- och sjukvård och life science där bland annat de från delegationen som kommer från hälsoministeriet deltar.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar