måndag 26 november 2012

Göteborgstrippen: ÅgrenskaI torsdags och fredags befann sig stora delar av Swecare i Göteborg. På torsdagen träffade vi Västra Götalandsregionen och bland andra Sahlgrenska International Care som sedan länge är medlemmar. Vi diskuterade framförallt deras planer på en Indiensatsning, något som vi tror kan bidra till att bredda samarbetet mellan Sverige och Indien och som även företagen skulle kunna dra stor nytta av. Vi planerade en delegationsresa till Indien 10-12 december där rundabordssamtal med delstatsregeringana i Bangalore och Hyderabad var huvudfokus. Tyvärr tvingas vi ställa in dessa, eller flytta fram dem, då delstaterna fått problem med datumen. Vi kommer troligtvis att genomföra resan i vår, preliminärt mars månad.  I fredags morse arrangerade vi tillsammans med några partners ett Indienseminarium som var väldigt välbesökt.

Förutom detta ville vi naturligtvis passa på att träffa våra medlemmar som är baserade i Göteborg, en hel del kom på seminariet, SCA, Abigo, Sahlgrenska m fl. Innan tåget gick tillbaka till Stockholm så hann jag med att besök den fantastiska verksamheten på Ågrenska, belägen på Amundön utanför Göteborg. Eldsjälen och ordföranden (och sedan länge aktiv i Swecare och många andra organisationer), Anders Olausson, tog emot och visade runt i den otroligt vackra miljön.Ågrenska byggdes 1914 som ett barnsjukhus och konvalescenthem för barn med långvarig sjukdom, framförallt TBC. Under 1980-talet startades dagens verksamhet och idag är det ett nationellt kompetenscentrum för framförallt barn och ungdomar med sällsynta diagnoser. Man samlar veckovis familjer som fått ett barn med en sällsynt diagnos för att dessa ska få träffa andra i samma situation och man tar även dit de främsta experterna inom området. Nyligen hade man haft en samling för drabbade av narkolepsi.

 Inom Ågrenska finns en tandläkarklinik för barn med sällsynt diagnos. Den orala hälsan är oerhört viktig och blir ofta eftersatt då funktionshinder eller sjukdomar försvårar.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar