tisdag 15 januari 2013

Frukostseminarium: Zambia

Zambiasem !

Idag var det dags för Swecares seminarium om Zambia. Seminariet kan ses som en förberedande aktivitet till den stundande resan 3-7 februari, men lika mycket riktade det sig till allmänt intresserade företag och organisationer. Av de 25 anmälda deltagarna ska vissa åka med på resan men långt ifrån alla. Förutom företag var också representanter för EKN, Swedfund, UD, Socialdepartementet och Stockholms läns landsting på plats. Extra roligt var att Clara Chilupe från Zambias ambassad i Stockholm deltog!

zambiasem2

Peter Stein inledde seminariet och höll en presentation över den allmänna ekonomiska utvecklingen i Afrika söder om Sahara och sedan Zambia mer specifikt. Ett intressant påpekande från Stein är att den svenska exporten till Afrika söder om Sahara är tre gånger större än Sveriges export till exempelvis Indien, något man kanske inte tror. Lägger man sedan till Nordafrika också så överstiger den svenska exporten till kontinenten även den till Kina. Dessa jämförelser bara för att få en bild av att handelsrelationer redan existerar och att Afrika är en viktigare handelspartner än vad många tror. Stein berättade vidare att Zambia är ett av de mer stabila länderna i regionen, både politiskt och även ekonomiskt. Under mer än 10 år har tillväxten varit hög, inte någon tillfällig uppgång alltså, Zambias är en av Afrikas snabbast växande ekonomier och 2013 förväntas Zambia ha en BNP-tillväxt på 8.2 procent. Regeringen satsar nu stort på utveckling av infrastrukturen och man ökar även sjukvårdens budget med 40 procent.

zambia 3

Patrik Barje, projektledare på Swecare, presenterade sedan den studie över hälso- och sjukvården i Zambia som Swecare låtit en konsult ta fram. Studien ger en god beskrivning av den zambiska hälso- och sjukvården och visar på stora expansionsplaner inom både den privata och offentliga sjukvården med goda affärsmöjligheter för svenska företag. Studien finns i tryck att hämta på Swecare och vi kan även skicka den elektroniskt till den som är intresserad.

zambia 4

Avslutningsvis presenterade Cristiana Caira från White arkitekter ett projekt där de deltagit i att rusta upp ett sjukhus på den zambiska landsbygden, Mpongwe Mission Hospital.

Hör gärna av er till oss om ni önskar delta i delegationsresan till Zambia, 3-7 februari eller om du vill anmäla ert intresse för framtida aktiviteter gentemot Zambia och andra länder i Afrika söder om Sahara.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar