onsdag 6 mars 2013

Latinamerikadagen!

Idag har jag ägnat en stor del av dagen åt en kontinent som Swecare haft låg fokus på den senaste tiden, nämligen Latinamerika. I år kommer vi dock göra upp för vårt bristande fokus med ett seminarium den 18e mars om den mexikanska marknaden med bland andra Mexikos ambassadör i Sverige och en delegationsresa till Brasilien i höst. För mer information om seminariet eller resan kontakta info@swecare.se.

20130306-154152.jpg
Första seminariet "Trade Policy in Latin America: Choices, Constraints and Future Prospects" startade efter lunch på Chiles ambassad. Talade gjorde Jana Nackberg - Kommerskollegium, Andres Rivarola - Latinamerikanska institutet och Torsten Wetterblad - Sida. Det var speciellt intressant att höra att EUs Free Trade Agreements med Centralamerika och Peru/Colombia har antagits och håller på att implementeras. Detta kommer bland annat att innebära lägre importskatter på medicinsk utrustning i vissa av dessa länder.

Efter mötet på Chilenska ambassaden drog jag raskt vidare till Rosenbad för att delta i ett möte med Referensgruppen för handels- och investeringsfrågor med Latinamerika.

20130306-164430.jpg
Statssekreterare Gunnar Oom inledde med att tala om Sveriges goda relationer med Latinamerika. Han underströk att flera av länderna i regionen hamnade högt upp på listan av länder med högst tillväxt i världen.

20130306-165701.jpg
Brasiliens ambassadör Magnus Robach tog sedan vid och berättade om de stora möjligheterna på den brasilianska marknaden. Många svenska företag har varit på plats länge i landet vilket har skapat många jobb. Detta har gett Sverige en stark ställning och underlättar för nya svenska företag att gå in på marknaden. Ambassadören nämnde också hälsodelegationen till Brasilien i höst och pekade på de stora behov som finns på hälso- och sjukområdet både inom den privata och offentliga sektorn.
Eftermiddagen avslutades med ett mingel. Efter att ha ägnat dagen åt att insupa massor av matnyttig information om regionen så känner jag att vi gör helt rätt i att satsa mer på Latinamerika i år. Är ni intresserade av andra länder i Latinamerika eller vill lära er mer om Mexiko och Brasilien? Kontakta oss!

1 kommentar:

  1. Sebastian Munoz31 mars 2014 kl. 12:32

    Jag funderar på att studera nu till hösten och det lutar åt beteendevetenskap men är inte säker. Själv har jag chilenskt påbrå och är såklart intresserad att någon gång jobba i Sydamerika inte bara Chile. Vad rekommenderas för att lyckas i sydamerika? Jag pratar svenska, spanska och engelska.

    SvaraRadera