tisdag 10 september 2013

Delegationsresa till Sydkorea med socialförsäkringsminister Ulf Kristersson

I söndags landade vi i Sydkorea med en företagsdelegation ledd av socialförsäkringsminister Ulf Kristersson. Syftet med ministerns resa var att skriva under två avtal mellan Sverige och Korea. Ett Memorandum of Understanding på hälsoområdet och ett socialförsäkringsavtal.

[caption id="attachment_12291" align="aligncenter" width="540"]IMG_9388 Avtalet mellan Sverige och Korea skrivs under[/caption]

Måndagen startade med ett seminarium på hotellet. Ulf Kristersson inledde seminariet och pekade ut några områden där Sverige och Korea båda står inför stora utmaningar.

IMG_3059

Mr. In-Suk Park, generaldirektör på avdelningen för hälsoindustrin på hälsoministeriet tog sedan vid och underströk det goda rykte svensk hälso- och sjukvård har i Korea.

IMG_3062

Anders Ekholm, analyschef på Socialdepartementet berättade om det svenska hälso- och sjukvårdssystemet och diskuterade framtida utmaningar. Till sin hjälp hade Anders  den dynamiska mikrosimuleringsmodellen SESIM som kan användas för olika projektioner av framtiden.

IMG_3064

Professor Byungyool Jun från Yonsei University Graduate School of Public Health talade om framtida investeringar i den koreanska hälso- och sjukvården.  Professor Byungyool påpekade att Sverige och Korea har många gemensamma utmaningar på hälsoområdet som hög förekomst av cancer och en åldrande befolkning.

IMG_3079

Cancerblocket inleddes av Dr. Dong-Wan Kim från Seoul National Univerisity Cancer Hospital. Cancer är den vanligaste dödsorsaken i Korea. Två av våra svenska innovativa företag aktiva på cancerområdet, Elekta och Scandidos fick sedan tillfälle att presentera sig innan vi samlade alla talare i en panel.

IMG_3092

Block två fokuserade på en effektiv, säker och hållbar sjukvård. Här presenterade SCA, Life Scintel, Mentice och Hemocue sina lösningar och produkter. Seminariet var välbesökt och de två panelerna som bestod av talarna fick många frågor.[caption id="attachment_12312" align="aligncenter" width="540"]3 Samsung Medical Center[/caption]

Efter seminariet åkte vi snabbt iväg på ett studiebesök till Samsung Medical Center innan vi avslutade kvällen med en middag på residenset.

bild Idag började vi med ett besök på Seoul National University Bundang Hospital för att sedan tillbringa eftermiddagen på hotellet i möte med koreanska experter på temat ersättning, registrering och regleringar inom hälso- och sjukvård.

Reimburs

Ikväll har vi en informell avslutningsmiddag som sista punkt på programmet. Det har varit en mycket intressant resa och vi har lärt oss mycket om den dynamiska och snabbväxande koreanska marknaden. Nu när vi har ett MoU på hälsoområdet mellan Korea och Sverige så blir det naturligt att samarbetet mellan oss intensifieras. Vi hoppas på att snart kunna välkomna Sydkoreas nya hälsominister till Sverige för att då arrangera ett liknande hälsoforum som när vi 2012 tog emot ministerns föregångare.

 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar