torsdag 12 september 2013

Swecares Sub-Saharan Africa Day II, 10 september

Swecares ”Sub-Saharan Africa Day II” gick av stapeln i tisdags. Dagen anordnades för andra året i rad, och var även i år välbesökt med över 90 deltagare. I publiken fanns representanter från våra medlemsföretag – stora som små, den offentliga sektorn, organisationer, universitet och flera av de afrikanska ambassaderna i Stockholm. Moderator var Mikael Törnvall som tidigare arbetat som journalist på bl a DI där han under senare år täckt Afrika.

 

[caption id="attachment_12335" align="aligncenter" width="300"]En blandad publik En blandad publik[/caption]

Socialminister Göran Hägglund inledde dagen och talade bl a Socialdepartementets satsningar för att främja hälsa och hälsosamarbeten internationellt. Han talade om vikten att svenska företag är internationellt konkurrenskraftiga, för att kunna nå Sveriges ambition om en välfungerande offentlig sektor. Socialdepartementet kan här fungera som facilitator, bl a genom att anordna delegationsresor, likt den till Zambia i våras. I november går en uppföljningsresa till Zambia i kombination med Uganda under ledning av Göran Hägglund. Socialministern uttryckte en förhoppning om att många av våra företag ska följa med på denna resa, för att undersöka möjligheterna för affärer och samarbeten inom hälsoområdet.

Socialminister Göran Hägglund inledde Afrika-dagen


[caption id="attachment_12334" align="aligncenter" width="540"]Socialminister Göran Hägglund inledde Afrika-dagen Socialminister Göran Hägglund inledde Afrika-dagen[/caption]

Nästa talare var Erika Bjerström, journalist på SVT, som talade om det nya Afrika, som skiljer sig från den tidigare bilden av Afrika som journalister bidragit till att sprida - en bild av katastrofer, hungersnöd och konflikter. Men på senare år har ett annat Afrika växt fram. Den ekonomiska utvecklingen går snabbt, och flera länder klassas nu som medelinkomstländer. Bland orsakerna till detta finns IT-revolutionen, att antalet konflikter minskat, ökad politisk stabilitet och höjda råvarupriser. Flera småfilmer om det Nya Afrika kan ses på http://www.svt.se/nyheter/varlden/folj-resan-genom-en-kontinent-i-forvandling.

 

[caption id="attachment_12336" align="aligncenter" width="405"]Erika Bjerström talade om det nya Afrika Erika Bjerström talade om det nya Afrika[/caption]

Ophelia Haanyama-Ørum från Noaks Ark gav sin syn på hur hiv/aids-epidemin faktiskt bidragit till att utveckla sjukvården i Afrika. Till exempel har flera stora läkemedelsbolag gått in med pengar till avancerade sjukhus och på så sätt förbättrat behandlingsmöjligheter och kunskap inom hiv/aids-området men också inom andra områden, t ex de sjukdomar som ofta drabbar personer som länge behandlats med bromsmediciner.

Nästa block handlade om våra två fokusländer, Zambia och Uganda, och inleddes av Zambias ambassadör H.E. Ambassador Rev. Edith Mutale. Hon talade om zambisk hälso- och sjukvård, och de stora behoven av investeringar inom sektorn i Zambia. Ambassadör Mutale nämnde den tidigare och den planerade delegationsresan till Zambia och uppmuntrade Swecare och de svenska företagen att fortsätta arbeta med Zambia, och avslutade med orden ”Zambia is open for business”.

[caption id="attachment_12338" align="aligncenter" width="405"]Zambias Ambassadör H.E. Rev Edith Mutale Zambias Ambassadör H.E. Rev Edith Mutale[/caption]

Swecare har tagit fram två rapporten över hälsosektorn och affärsmöjligheter för svenska företag i Zambia resp. Uganda, och dessa rapporter presenterades under dagen. Rapporterna finns för nedlaggning på http://www.swecare.com/activities/project/pilot-project-within-sida-b4d. Vidare presenterade vi den kommande delegationsresan till Zambia och Uganda, som anordnas i samarbete med Socialdepartementet och de svenska ambassaderna i respektive land. Datum för resan är 25-29 november, och upplägget kommer i båda länderna att bestå av möten på hälsoministeriet, studiebesök, en halvdagskonferens med företagsutställning och mottagning på ambassadens residens.

Efter lunch gavs två exempel på hur man kan nå ut till de många människorna på ”the bottom of the pyramid”. Först ut var Dr Gunther Faber och hans organisation One Family Health som jobbar med franchise-kliniker för sjuksköterskor, ffa på landsbygden och fattigare områden. I Rwanda finns över 100 i drift, och man expanderar nu till Zambia och Ghana.

Marcus Wagenaar från Text to Change berättade om hur hans organisation jobbar med mHälsa i Östafrika, genom projekt som använder mobiltelefonteknik för att att ta upp viktiga hälso- och humanitära frågor. Ett exempel är ett projekt i samarbete med Hälsoministeriet i Tanzania - ” Healthy Pregnancy, Healthy Baby Text Messaging Service” (en film om detta kan ses på http://www.youtube.com/watch?v=GYIx7FmB1M8).

Dagen avslutades med en paneldiskussion mellan Joseph Ibewuike,  Kradle Life Sciences, ett försäljningsbolag med fokus på Nigeria, Gustaf Engstrand från konsultbolaget Helseplan, Gustaf Schwang från Elekta och Gunther Faber, som innan han startde One Family Health, arbetade i över 30 år inom läkemedelsbranschen på olika afrikanska marknader. Frågor som diskuterades var Kinas roll i det nya Afrika, tips på vad man ska tänka på när man går in på en marknad i Afrika, kvalitet vs. pris och lite framtidsspaning – hur ser de afrikanska marknaderna ut om 10 år?

[caption id="attachment_12340" align="aligncenter" width="540"]Moderator Mikael Törnwall och panelisterna Joseph Ibewuike, Gustaf Engstrand, Gustaf Schawang och Gunther Faber Moderator Mikael Törnwall och panelisterna Joseph Ibewuike, Gustaf Engstrand, Gustaf Schawang och Gunther Faber[/caption]

En slutsats av diskussionen och av hela dagen är att marknaderna i Afrika söder om Sahara är redan intressanta, och kommer vara det i än större utsträckning i framtiden.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar