måndag 18 november 2013

Natten till lördag anlände jag till Riyadh för att under två dagar främja export av svensk hälso- och sjukvård. Delegationen leddes  av den nya statssekreteraren på Socialdepartementet Lena Furmark.

SONY DSC

Lördagskvällen började med en informell middag på ambassaden, medan själva programmet satte igång på söndagen. Första anhalten var ett besök på hälsoministeriet. Eftersom infektions kontroll är ett av de områden som pekas ut särskilt i det Memorandum of Understanding på hälsoområdet som finns mellan Saudi och Sverige så var både Johan  Carlsson och Anders Tegnell med från Smittskyddsinstitutet.

SONY DSCVi blev mycket väl mottagna på ministeriet och efter ett inledande möte med presentationer från SMI och ministeriet så delades vi upp i små grupper utifrån företagens respektive affärsområde. Företagen fick på så sätt diskutera sina områden med de på ministeriet som var ansvariga för dessa.

SONY DSCEftermiddagen tillbringades på National Guard Health Affairs som sköter sjukvården åt Saudis nationalgarde och andra Saudier med behov av specialistsjukvård. NGHA har fyra sjukhus  och sextio vårdcentraler under sig. Efter ett inledande seminarium gavs utrymme för att mingla runt med deltagande beslutsfattare och doktorer och intresset för de svenska företagen var stort.

SONY DSC

Kvällen tillbringades på ambassaden  med externa gäster som företagen bjudit in.

IMG_3324

Idag har vi haft två studiebesök. Först på King Faisal sjukhus och sedan på Saudi Food and Drug Authority (SFDA). King Faisal är Saudis mest moderna sjukhus med 800 sjukhussängar. Efter en tur runt på sjukhuset så delades företagen upp i sina respektive områden för individuella möten. På SFDA fick företagen möjlighet att ställa  frågor kring lagar och regler gällande import av medicinteknik och läkemedel.

IMG_3351

I kväll hade vi ett litet utvärderingsmöte med de företag som fortfarande var kvar i stan. Feed-backen var mycket positiv och vi känner själva att det verkligen blev ett bra program. Vi har haft med oss hela 16 företag vilket är mer än någon delegationsresa vi arrangerat tidigare. Det visar verkligen på vilket stort intresse svenska företag har för Saudi som land och regionen som helhet.

 

 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar