fredag 31 januari 2014

Uppföljningsmöte – delegationsresan till Zambia och Uganda, november 2013

I förra veckan träffades några av deltagarna i delegationsresan till Zambia och Uganda som genomfördes i november förra året, under ledning av socialminister Göran Hägglund. Syftet med uppföljningsmötet var att dela med sig av resultaten av resan, vad som hänt och hur vi bäst följer upp de idéer och förslag som resan gav. Vi var inte så många som träffades, eftersom flera av delegationsdeltagarna inte ens är stationerade i Sverige, så det bör finnas en hel del intressanta saker att fylla på nedanstående resultatsammanställning med. Om du var med och har något konkret uppslag, berätta det gärna för oss!

[caption id="attachment_13375" align="aligncenter" width="245"]index Dr Kasonde[/caption]

Sammanfattningsvis togs följande resultat av resan till Zambia upp vid mötet: flera samarbetsavtal med offentlig och privat sektor, samarbeten mellan två eller flera svenska aktörer, en överenskommelse med en privat klinik, en stor order och minst fyra mycket intressanta kontakter för att följa upp. I Uganda har en intresseanmälan med en ny lokal partner lämnats för ett anbud av MoH och flera kontakter följs upp. Ett annat resultat är samarbetet inom cancerområdet som nu påbörjats av Swecare, den offentliga sektorn och den privata sektorn - både avseende tjänster och produkter. Förutom dessa mer konkreta resultat har resan bidragit till ökad kunskap och förståelse för marknaderna, inklusive behovet av ett systemperspektiv. Gabriel Andreasson från Socialdepartementet nämnde också att hälsoministern i Zambia, Dr Kasonde, har svarat positivt på inbjudan av minister Hägglund att besöka Sverige.

Swecare presenterade också planerna för den närmaste framtiden:
• Studieresa till Rwanda 27-28 februari. Tipsa oss gärna om vilka aktörer vi bör träffa!
• Konferens, Nairobi 2-4 mars, på temat "Creating Business Opportunities in Healthcare in East Africa” (se www.eahf.net/). Konferensen samlar företag, sjukhus, frivilligorganisationer, den akademiska världen och regeringstjänstemän från regionen.
• Kurs i Affärsmodeller för "under-served markets", Njord Consulting, 11 mars i Stockholm
• Delegationsresa till Zambia April 8-10, med fokus på Copperbelt och North Western Province - möten med gruvföretag och offentliga och privata sjukhus i området.
• Diskussioner med ambassaden i Kampala om en uppföljningsresa eller annat arrangemang där, i maj eller i september.

index

Delegationen med Ugandas handelsminister Amelia Kyambadde

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar