tisdag 4 mars 2014

East African Healthcare Federation Conference, Nairobi

I morse började East African Healthcare Federations (EAHF) konferens i Nairobi på riktigt, efter ett välkomstmöte igår eftermiddag. Årets tema är "Creating Business Opportunities in East Africa". Ett tema som passar Swecare bra, så vi är på plats under konferensens två dagar.

Denna första dag har vi fått lyssna på inledningstal från bl a Kenyas och Ugandas hälsoministrar, och representanter för hälsoministerierna i Rwanda, Burundi och Tanzania. Några intressanta talare från näringslivet följde, t ex Andrew Rugasira, som pratade om vikten av passion och mod, när han byggde upp sin exportföretag för kaffe - viktigare än statistik och information, menade han.

Ugandas hälsominister Ruganda
Ugandas hälsominister Ruganda

Andra sessioner under dagen har handlat om human resources inom hälso- och sjukvård, innovativ finansiering, växande marknader för pharma och medtech samt nya tekniker för bättre sjukvård, ffa e-hälsa och telemedicin. Vi har fått höra mycket intressant information och synpunkter. Ett gemensamt tema tycks vara att partnerskap är det som gäller, en insikt som det offentliga, NGOs och näringslivet verkar dela. Detta är dock inte alltid helt lätt - som Bob Collymore från Safaricom (en teleoperatör som har utvecklat flera olika tjänster i partnerskap, för mer tillgänglig hälso- och sjukvård) sa: "The Challenge is not the technology, it's the partnerships".

Förutom konferensprogrammet har vi även hunnit mingla med konferensdeltagare - en del gamla bekanta från Uganda, och besöka några av de 40 utställarna, bl a en del sjukhus och distributörer. Det finns ett intresse för Swecare och våra medlemsföretag, där några presenteras i den lilla broschyr vi tog fram inför konferensen. Vi har en hel del kontakter att följa upp när vi är på hemmaplan igen, vilket förstås är roligt.

Conference dinner
Conference dinner

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar