torsdag 27 mars 2014

Rundabordssamtal med den ungerska sjukvårdsmyndigheten

Den här veckan har Socialdepartementet haft den Ungerska sjukvårdsmyndigheten GYEMSZI på besök. GYEMSZI är bland annat ansvarig för upphandling till  de offentliga sjukhusen i Ungern och därför högaktuell för svenska företag med intressen i landet. Swecare fick i uppdrag att hjälpa till med främjandebiten av programmet och anordnade idag ett rundabordssamtal. I tillägg till att träffa privata aktörer så träffar GYEMSZI också Socialdepartementet, SKL och SLL. Swecare ordande också ett studiebesök till Akademiska i Uppsala där onkologavdelningen tillsammans med Elekta tar emot besökarna.

IMG_3888

Eftermiddagen började med att Maria Helling hälsade välkomna och vi gick sedan en tur runt bordet och gav alla en chans att presentera sig. Ungrarna tog sedan över med en presentation av det Ungerska hälsosystemet. Ungern är uppdelat i åtta olika  hälsoregioner och GYEMSZI tog nyligen över ansvaret för merparten av de offentliga sjukhusen.

bild

Efter presentationen från GYEMSZI öppnade vi upp för diskussion. Diskussionen var mycket öppen och informell och bland annat diskuterades problem med informella betalningar, public private partnerships och framtida investeringar i sjukvården.

bild

Eftermiddagen avslutades med ett mingel där företagen och delegationen fick möjlighet att nätverka ytterligare. Det var ett mycket lyckat möte och ur ett ekonomiskt perspektiv såväl som ur ett tidsperspektiv så är det alltid positivt när internationella aktörer kommer till oss istället för att vi reser till dem. Vi får regelbundet inkommande besök från olika länder och ofta med kort varsel. Är det någon speciell marknad som du är intresserad av så informera gärna oss redan nu!

 

1 kommentar:

 1. Bertil Ottertun30 mars 2014 kl. 16:52

  Intressant att notera just detta. MedicPen har just kommit med i ett samarbete i ett innovationsprojekt inom ungersk Telemedecin. Här om en presskonferens som bevakades av media och socialdepartementet i Ungern:

  http://www.kormany.hu/en/ministry-of-human-resources/news/budapest-hospital-and-microsoft-implement-remote-patient-monitoring

  Här från Medicalonline:

  http://www.medicalonline.hu/eu_gazdasag/cikk/az_uzsoki_is_fejleszti_a_tavgondozast

  Läs allra sista avsnittet med GooBgle Translate. ..

  SvaraRadera