tisdag 1 juli 2014

Almedalen tisdag


Dagen börjar tidigt med Entreprenörskapsforums frukostseminarium om internationalisering av svensk medicinteknik. Jag deltog tillsammans med Anna Lefèvre Skjöldebrand, Christian Kinch och politikerna Ingela Nylund Watz från Socialdemokraterna och Lars Hjälmered, Moderaterna, i en paneldiskussion om hur vi kan bli bättre på detta. Diskussionen hamnade delvis i upphandlingsfrågan och de politiska representanterna visade stor förståelse för att vården måste få ett tydligare utvecklingsuppdrag och inte enbart fokusera på produktion av vård. Från Swecares sida förde vi självklart fram vikten av att satsa mer på vår bransch, miljötekniksatsningarna avlöser varandra med mer än 100 miljoner kronor om året, för företagen inom hälso- och sjukvårdssektorn satsas i princip inget trots vår kompetens, en massa bra företag och att intresset från utlandet är jättestort.


Efter detta hann vi med ett seminarium om upphandlingar där Philips redogjorde för sina samarbeten med Västerbottens läns landsting och NKS. Uppfriskande med ett seminarium som behandlar det eviga sorgebarnet, upphandlingar, genom att lyfta ett antal goda exempel där landstinget respektive sjukhuset satt sig ner med i det här fallet Philips för att hitta gemensamma lösningar på ett antal utmaningar och problem.


På eftermiddagen höll Institutet för Framtidsstudier seminarium. En politisk diskussion om ett antal utmaningar som arbetstid, lönearbete, utbildning, miljö och naturligtvis hälsa och sjukvård. Ylva Johansson från Socialdemokraterna, tidigare socialminister, imponerade med skarpa inlägg i debatten som modererades av institutets vice vd Anders Ekholm.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar