tisdag 24 mars 2015

Zambia – för fjärde gången!

Nu är delegationsresan med fokus på cancerkontroll och -vård till Lusaka, Zambia i full gång. Delegationen leds av Folkhälso-, sjukvårds- och idrottsminister Gabriel Wikström, och består av experter inom cancerområdet, folkhälsa och läkemedelssubventioner. Vi började delegationen i söndags kväll med en trevlig buffémiddag i hotellets trädgård, med borden dukade i blått och gult. Ambassaden gav oss informativa sammanfattningar av situationen vad gäller ekonomi, politik, hälsovård mm. Sidas generaldirektör Charlotte Petri Gornitzka, som också besöker Zambia, deltog också. Buffén bestod bl a av zambiska specialiteter som röra på pumpalöv och friterade larver (mopani caterpillars). För mindre vågade matgäster fanns även en massa annat att välja på.

Redo att besöka Chongwe District Hospital

Igår började dagen tidigt, med avfärd till Chongwe District Hospital, en knapp timme utanför Lusaka. Sjukhuset är ganska nybyggt och är ett modellsjukhus, som ska kopieras till andra orter i Zambia. Bäddkapaciteten är runt 85, och man tar emot 70-100 patienter per dag. Vi fick en ordentlig rundtur, bl a till förlossningsavdelningen, laboratoriet, cancer screening (cervix cancer) och barnavdelningen. Därefter mottogs vi av sjuksköterskekörens vackra sång och en dans- och trumuppvisning. Efter tillhörande tal, lämnade vi distriktssjukhuset och gav oss ytterligare en bit ut på landet, till hälsokliniken i Kanakantapa. Även där fick vi en rundtur, innan vi for tillbaka till Lusaka och lunch på Svenska skolan, där representanter för ett initiativ till en privat cancerklinik presenterade sig och sin idé.
Vilken uppvisning!
 
Gabriel Wikström tackar för besöket

Eftermiddagen inleddes på Ministry of Health, där vi fick träffa hälsominister Kasonde och flertalet direktörer för relevanta avdelningar. Både den zambiske minister och vår egen poängterade de långa och goda relationerna mellan våra länder, och vikten av att fortsätta samarbeta till båda parters nytta. För Zambia är det idag viktigt att försöka svara mot de krav som ställs på sjukvården pga den dubbla sjukdomsbördan, med både smittsamma och icke-smittsamma sjukdomar. Dr Kasonde nämnde i detta sammanhang att nuvarande regering ser att den privata sektorn kan spela en viktig roll, t ex genom PPPs (public private partnerships). Gabriel Wikström pratade om ett hopp att nu kunna stärka och konkretisera samarbetet och vad vi kan lära oss av varandra, inom cancerområdet, men även för att kunna komma tillrätta med globala problem, såsom antibiotikaresistens.
H.E. Dr Joseph Kasonde och folkhälso-, sjukvårds- och idrottsminister Gabriel Wikström om vikten av samarbete
 Alla runt bordet presenterade sig och fick möjlighet att ställa frågor och kommentera. Vi fick då bl a höra om planerna på att rulla ut ett nationellt program för cervixcancer screening, där man hittills nått en i varje provins, och nästa steg innebär en klinik för screening per distrikt, och på sikt att det ska finnas screeningutrustning på varje hälsopost (ca 1750 i landet, varav 650 håller på att uppföras).

Dr. Kennedy Lishimpi, Executive Director på Cancer Diseases Hospital

Snart var det dags att åka iväg till dagens sista möte, på Cancer Diseases Hospital (CDH). Dr. Lishimpi och hans medarbetare tog emot oss och berättade om cancersituationen i landet och om CDH’s historia sedan det grundades 2006. Vi fick också en intressant rundtur, där vi fick se den utrustning som finns idag och också höra om behoven inför framtiden. Vi avslutade med kaffe och te, innan det bar av till hotellet för lite ”fri tid” innan middagen ikväll, som intogs på en trevlig restaurang.
Besök i labbet på CDH
 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar