torsdag 15 december 2016

Nästa kliv för Kina-konsortiet


Igår eftermiddag hade vi årets sista stormöte för Kina-konsortiet, med 30 engagerade deltagare. Mycket har hänt under hösten! Lennart Almstedt, initiativtagare till konsortiet tillsammans med Catharina Borgenstierna, berättade först om sitt deltagande i delegationsresan till Kina i slutet av november. Den gav många nya insikter och idéer, och skapade en god relation till den kinesiska organisationen GGDC. 

Av dem fick vi höra om China Development Bank önskan att etablera en bilateral fond, för att hjälpa svenska SMEs att etablera sig på den kinesiska marknaden. Detta kan vara en intressant möjlighet, och Swecare kommer ta denna fråga vidare till politisk nivå. En annan viktig nyhet är att vi fått ett bidrag från Vinnova för att ta fram en innovativ samverkansmodell för att kunna dra igång konsortiet och det konkreta arbetet med att bearbeta affärsmöjligheterna för svensk primärvård i Kina.
För konsortiet har följande hänt: över 20 svenska företag och organisationer har hittills anmält intresse att på något sätt delta i ett konsortium, ansökan om namn för konsortiet har skickats in, och en styrelse håller på att tas fram. Vidare börjar en pipeline med möjliga projekt utformas. Vi har också responderat på GGDCs efterfrågan om utbildningar genom att tillsammans med företagen sätta ihop en utbildningskatalog med kortare kurser. Nu önskar GGDC även se lösningar inom digital hemsjukvård, digital primärvård liksom övriga produkter och tjänster, så att ta fram ett erbjudande inom dessa områden blir nästa steg. Har ditt företag något att bidra med inom dessa områden, hör av dig! 

Samarbetet med staden Shijiazhuang har försenats, pga förändringar i stadens ledning. Efter det kinesiska nyåret beräknas den nya ledningen vara på plats och igång, så då återupptas diskussionerna. Till dess finns andra möjligheter, t ex i Nanjing eller utbildning inom primärvårdssystem för China Urbanization Council. Andra möjliga kanaler utvärderas också parallellt.


Lennart och Catharina lägger också ned mycket tid på att utveckla konsortiets erbjudande. Värdet för potentiella kunder är att lösa deras problem - det är också därför som det är viktigt att samverka, tillsammans kan vi lösa större problem och bli en mer attraktiv leverantör. Scopet är brett och omfattar såväl management och organisation som kliniska delar, vårdprocesser, screening och diagnos, digitalisering, prevention och rehabilitering, kopplingar till hemsjukvård mm. 

Värdet för deltagande företag blir att konsortiet kan fungera som en distributör, som sätter ihop paketerbjudanden, ger tillgång till gemensamma kunder och kanaler, minskar risk och skapa en förtroendeingivande aktör mm. Fokus är till att börja med att få till affärer och ett kassaflöde. Förhoppningen är förstås att företagen därmed blir intresserade av att gå in som delägare. Lennart och Catharina gick igenom planerna för våren, med bl a utveckling av organisationen, framtagande av partneravtal och en manual för partners, hemsida som blir klar i början av februari, kommande resa till Kina i slutet av februari eller början av mars. 
Mycket spännande saker är alltså på gång. 
Vill du veta mer? Är du intresserad av att bli en partner till konsortiet? 

Hör av dig till Lennart, (lennart@almstedt.nu), Catharina (catharina.borgenstierna@kinovo.se) eller Anna (anna.riby@swecare.se)

Vi återkommer med mer rapporter nästa år, och hälsar intresserade aktörer välkomna till nästa möte 31 januari kl 15-16:30. Tills dess önskar vi er en god och avkopplande jul och en god början på 2017!Inga kommentarer:

Skicka en kommentar