onsdag 29 mars 2017

Seminarium om affärsmöjligheter i Kanada.


På medlemmarnas önskemål arrangerade Swecare ett seminarium om Kanada, där utgångspunkten att identifiera hur landet kan vara en portal till den nordamerikanska marknaden. Introduktionen som hölls utav Ms. Jillian Senkiw, Senior Trade Commissioner på Kanadensiska ambassaden innehöll både nyttig information som att den bilaterala handeln mellan länderna är $2.34 miljarder där den största parten är svensk export. De viktigaste hubbarna är koncentrerade längst den amerikanska gränsen där även 80 % av befolkningen bor. Det är just i dessa gränsstäder främst i Quebec och Ontario där världens största koncentration av Life Science och IT-bolag finns och där svenska bolag såsom AstraZeneca, Getinge, Elekta har sin verksamhet.

Frihandelsavtalet CETA blev såklart flitigt diskuterat och ett område som lyftes var att avtalet även förenklar rörligheten mellan länderna beträffande arbetskraft.
Ambassaden påminde också om att de kan vara till hjälp för svenska bolag som söker distributörer eller partners och att kanadensiska bolag kan delta i EU projekt såsom Eurostars och EUREKA.

 

 
Därefter presenterade Ms. Tuba Yamaç and Ms. Andréanne Auger från BCF LLP, en fullservice advokatbyrå baserad i Montreal både om vilka styrkor Kanada har generellt och Quebec särskilt, beträffande närheten till Life Science klustret i Boston, den talangpool och bolag som finns i regionen, samt mängden utav investeringar. Därefter diskuterades mer i detalj kring IP, mobilitet, skattetryck-och skattelättnader för högteknologiska bolag.


Där den viktigaste slutsatsen kring internationalisering är att det är lättare och riskfriare att göra affärer i Kanada, och att IP-konflikter oftast löses genom förhandling utan kostsamma legala processer i den vänliga jätten väst.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar