tisdag 19 december 2017

Julhälsning från Vivianne Macdisi- ”ny” ordförande i Swecare

Sedan april fick även Swecare en ny styrelseordförande, Vivianne Macdisi. Många av er kanske känner till henne sedan tidigare men för er som inte vet är hon till vardags regionråd i Uppsala vilket innebär att hon är politiker i det som tidigare var landstinget och högsta ansvarig för sjukvården i regionen. Hon har en jur kand i botten och arbetade tidigare som jurist på Hyresgästföreningen. Hon beskrivs av många som en otroligt engagerad politiker med starkt driv och en person som inte backar för att ta debatten även i svåra och jobbiga frågor. Hon är även ledamot i den Socialdemokratiska partistyrelsen. 

Innan jul passade vi på att ställa henne några snabba frågor! 

1. Du har en lång historia av politiskt arbete, vilka frågor ligger dig varmast om hjärtat? Mitt politiska engagemang bottnar i en vilja att skapa ett bättre samhälle som öppnar dörrar och inspirerar människor att växa och utvecklas. Framförallt har det handlat om barns förutsättningar till en god uppväxt men även en stärkt hälso- och sjukvård som är tillgänglig, av hög kvalitet och där människor inte faller mellan stolar. På senare tid har mitt intresse för Life Science och innovationer växt i takt med att jag fått ta del av de fantastiska möjligheter som sektorn har att erbjuda.

2. Sverige ses ofta som föregångare vad gäller sjukvård men vi hör mycket om utmaningarna och problemen, vilka frågor tänker du är ödesfrågorna för den svenska hälso- och sjukvården? Kompetensförsörjning är en stor fråga, förmågan att engagera och inspirera medarbetare att vilja arbeta i hälso- och sjukvården måste bli bättre eftersom det är grunden för en god tillgänglighet, kvalitet och kontinuitet vilket patienter och anhöriga efterfrågar. Ytterligare en ödesfråga är förmågan att implementera nya metoder i vården, det är ju helt nödvändigt för att vi ska kunna behålla och flytta fram våra positioner internationellt. Jag tänker också att samarbetet mellan akademin, vården och näringslivet är den plattform som möjliggör en sådan utveckling.

3. Vad tänkte du när du fick frågan om att bli ordförande i Swecare? Otroligt hedrande och spännande! Jag älskar den kreativa miljö som Swecares medlemmar och anställda verkar i och det märks inte minst i diskussionerna på styrelsesammanträdena, vilken kompetens och erfarenhet som finns i organisationen. Det är ett privilegium att få vara en del av Swecare och bidra till att medlemmarna får ut så mycket som möjligt av sitt medlemskap. Och så viktigt att vi fortsätter hjälpas åt att sätta Sverige på kartan.

4. Känns det som det finns en koppling mellan ditt arbete i landstingsvärlden/ regionen och det på den internationella arenan? Det tycker jag. Vi verkar i en allt mer globaliserad värld där hälso-och sjukvården tack vare forskning och innovationer utvecklas väldigt fort. Vi har en vision i Region Uppsala om att skapa ”Ett gott liv i en nyskapande kunskapsregion med internationell lyskraft.” Vi strävar efter att sätta region Uppsala och Sverige på den internationella kartan.

5. Vad tycker du Sverige har att erbjuda internationellt? Sverige har i grunden ett mycket starkt varumärke som gör att förtroendet för landet är högt och intresset för den Svenska modellen stort. Viktiga komponenter i det är förmågan att konkurrera med kunskap, hög kompetens och förmågan till samverkan och konfliktlösning där vi särskilt utmärkt oss i de diplomatiska sammanhangen. Idén om allas lika värde och värdighet har präglat Sverige länge där jämlikhet och jämställdhet varit tydliga mål som gjort Sverige attraktivt som land att bo i men också konkurrenskraftigt och väckt internationellt intresse.

6. Slutligen, vad önskar du dig i julklapp? En sådan där klocka som håller ordning på mer än tiden och hjälper mig att stärka min hälsa. Önskar mig även en bra roman på engelska så jag kan mysa i fåtölj med en kopp te och njuta av ledighet.

Följ gärna hennes arbete på www.facebook.com/Macdisi/

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar