torsdag 26 april 2018

Hej då Shanghai, Hej Nanjing!

Då är vi inne i andra halvlek av delegationsresan till Kina. Shanghai är avklarat, där vi inledde med Shanghai Hospital Development Center (SHDC). Vi fick höra om hälsosituationen i 25-miljonersstaden där medellivslängden är över 83 år. Av de 360 sjukhusen (hälften offentliga och hälften privata) har SHDC 38 kommunala sjukhus under sitt paraply, men dessa tar t.ex. 53% av inlagda patienter i staden och 28% av dagpatienter. 

Organisationen, som är unik i Kina, bidrar med strategisk utveckling, kostnadsanalys och budgetkontroll och resultatuppföljning. Områden man önskar utveckla framöver är kliniska prövningar, utveckla kliniska färdigheter, förbättra tjänsteerbjudandet, digitalisering och fler internationella samarbeten. 

Efter en regnig färd i måndags kväll kom vi till svenska generalkonsulatets residens där generalkonsul Lisette Lindahl med personal tog emot oss och ca 20 inbjudna gäster, som trotsat regn och bilköer för att nätverka med delegationen, och varandra.

I tisdags morse hann vi med ett besök på stora 6th People's Hospital, med 4 miljoner dagpatienter och 105 000 inlagda patienter per år. Sjukhuset har nationella specialiteter inom ortopedi, endokrinologi, kardiologi och sportmedicin. En stor och avancerad akutmottagning finns också.

Sedan kastade vi oss iväg till tåget mot Nanjing, där första besöket var Sanpower, en enorm koncern med verksamhet inom bank, handel, biomedicin, äldrevård och -boende och sjukhusvård. Nästa område man satsar på är utbildning, bl a en högskola för sjuksköterskeutbildning. 

Man vill också utveckla ett ekosystem för äldrevård, tillämpning av Big data och tidig diagnos och behandling av cancer och andra sjukdomar. Samarbets- och affärsmöjligheter finns här!

Onsdagens program var inte mindre späckat, med besök på ett av de äldsta sjukhusen för västerländsk medicin i Kina, Drum Tower Hospital, grundat 1892 - då det fanns 50 sängar mot dagens ca. 3000. Vi togs emot av Dr. Liu Baorui, vice dean och specialist i onkologi. En filial, Jiangbei International Hospital öppnas helt under hösten. Här har Sverige varit med och utvecklat ett Comprehensive Cancer Center, med radio- och kemoterapi. Drum Tower har samarbeten med flera utländska sjukhus, men är mycket intresserade av fler samarbeten, framför allt inom cancer, både radioterapi och immunterapi. Att utveckla samarbeten med företag står också på agendan.

Dagens andra möte var med Mr. Li, Deputy Director General på Jiangsu Health and Family Planning Commission och flera av hans medarbetare. Mr. Li var på besök i Stockholm i september 2017, och fick många insikter tack vare besöket.  Han är särskilt imponerad av våra smarta lösningar för äldre i hemmet, vårt fokus på person-centrerad vård och att hälso- och sjukvårdssystemet är välutvecklat generellt. Han vill gärna bidra till djupare relationer och genomföra de idéer som finns för samarbete. Viktiga områden från deras del är att utveckla medicinsk utbildning på flera nivåer inklusive ledning, innovation inom life science, att välkomna svenska life science bolag till Jiangsus olika science parks och att förnya kontakterna vad gäller medicinsk forskning. Hans kollega Mr. Shi på Internationella avdelningen förslog ett årligt rundabordssamtal i Jiangsu, på olika tema och en arbetsgrupp för att genomföra detta.

På eftermiddagen var vi i Jiangbei New Area och besökte det nya sjukhuset, som delvis öppnat, och hade ett möte med ledningen för Health City och några life science start-up bolag. Vi stannade dessutom till vid den mäktiga Yangtze-floden och njöt av några minuter ute i friska luften. Skönt efter dagens många möten, och inför idag, då vi kommer sitta inne på en konferens med matchmaking hela dagen!Inga kommentarer:

Skicka en kommentar