tisdag 24 april 2018

Swecares årsmöte & 40-årsjubileum

De två vinnarna till årets Swecare Export Award, Camanio och Cambio tillsammans med H.M. Drottningen, statssekreterare Maja Fjaestad samt Swecares vd och ordförande
Hoppas ingen missat att 2018 är året då Swecare fyller 40 år! Förra veckan firades det hela stort i samband med årsmöte och årskonferens. Temat för dagen var självklart Svensk hälso- och sjukvård i världen, en tillbakablick över de senaste 40 åren och en spaning över de kommande 40. Vår ambition var att samla så många som möjligt av medlemmarna tillsammans med våra partners och andra inflytelserika personer inom svensk sjukvård, omsorg och Life Science. Intresset var stort kan vi konstatera. Lagom till att Swecare passerar 100 medlemmar blev det uppenbart att vi får skaffa större lokaler i framtiden. Vi fick upprätta väntelista till årskonferensen och tyvärr kunde inte alla som ville ges plats. Våra medlemmar var förstås prioriterade och till vår glädje väl representerade.

En av dagens höjdpunkter var utdelningen av Swecare Export Award. I tio år har priset funnits och dagen till ära presenterades ännu en priskategori, årets Rising star. Priset vänder sig till mindre bolag i inledningen av sin internationaliseringssatsning. Cambio Healthcare Systems vann första kategorin och Camanio Care blev årets rookie, Rising star. De stolta vinnarna fick ta emot priset ur drottningens och statssekreterare Maja Fjaestads hand.
Läs gärna juryns motiveringar här; Cambio och Camanio Care.

Konferensen inleddes med anförande av drottning Silvia. Drottningen talade om det område som ligger henne varmt om hjärtat och där Sverige har stora möjligheter att erbjuda kunnande och lösningar till omvärlden, nämligen åldrande och demens. Sedan tog Larry Leksell, grundare och styrelseordförande i Elekta, plats på scenen. Elekta är en trogen medlem, aktiv i ett flertal av fokusgrupper och strategiska diskussioner, och ett av de bolag som många imponeras av och gärna vill samverka med och lära ifrån. Larry gjorde ett avslappnat, inspirerande och underhållande framträdande där han berättade om den långa resa han själv varit med om för att skapa bolaget kring hans fars uppfinning gammakniven (som för övrigt även denna firar 50-år i år).

Publiken fick också möjlighet att lyssna till Maja Fjaestad, statssekreterare till relativt nytillträdda statsrådet Lena Hallengren, som efter Åsa Regnér axlar ansvaret för barn- äldre- och jämställdhetsfrågor. Maja Fjaestad gav ett engagerat och kunnigt intryck. Hon sade sig brinna för både främjande och digitaliseringsfrågor, något som förstås ligger Swecare nära om hjärtat. Maja är heller ingen total färsking utan var tidigare statssekreterare hos framtidsminister Kristina Persson. Vi ser fram emot att jobba mer ihop med Maja framöver!

Statssekreterare Maja Fjaestad
När man trodde att nivån var satt, kom inte en utan ytterligare fyra talare som alla bidrog till att kasta ljus över den svenska hälso- och sjukvårdsindustrins möjligheter. Fokus var till stor del framtiden och hur Sverige kan vara fortsatt relevant framöver. Anders Ekholm, Institutet för framtidsstudier spanade hej vilt om hur våra vanor preferenser och vårt sätt att leva kommer påverka utformningen av vården.

Barbro Fridén, tidigare chef på Sahlgrenska universitetssjukhuset samt för Sheikh Kalifa Medical City i Ajman, berättade om sina erfarenheter av att driva sjukvård i Mellanöstern och konstaterade att här finns möjligheter som Sverige absolut bör ta för att ge sig in på den enorma marknad som sjukvården utgör och kommer att utgöra i framtiden.

Stefan Vlachos, Innovationsplatsen Karolinska sjukhuset redogjorde för sin vision om hur Karolinska i framtiden med hjälp av smartare organisation och tekniska lösningar skulle kunna erbjuda vård för en miljard människor. Avslutningsvis presenterade Jenni Nordborg chef för regeringens nyinrättade Life Science-kontor, sina tankar kring kontorets uppdrag och hur hon som chef vill omsätta detta i konkret verkstad.

Sist på dagen hölls det formella årsmötet där Vivianne Macdisi omvaldes till styrelseordförande ytterligare ett år, ett par ledamöter tackades av och ett par representanter för viktiga medlemsbolag som AstraZeneca, Getinge, Hemocue, GlobalPharma och Sectra välkomnades till styrelsen.

Swecares styrelse är ett otroligt viktigt organ för styrningen och förankringen av verksamheten. Vi är otroligt tacksamma för de personer som avsätter tid och möda helt oavlönat och instämmer i det tack som ordförande riktade till de avgående ledamöterna.

Efter en lång dag följde en jubileumsmiddag på restaurant K-märkt, Garnisonen. Även här var upplägget utformat som en odyssé från 70-talet och framåt, allt för att ära födelsedagsbarnet. Temat var hållbarhet och framtid. Medlemmar blandades med representanter för myndigheter, regering, landsting, kort sagt, hela sjukvårdssverige var där.

Socialminister Annika Strandhäll håller inledande tal under jubileumsmiddagen
God mat och trevlig samvaro, tal om de s k hållbarhetsmålen, Agenda 2030 och hur dessa kan vara ett viktigt verktyg för både näringslivet och organisationer i deras internationella arbete. Det hela avslutades med ett alldeles sprakande afrikanskt dansuppträdande som också senare gav upphov till snygga dans-moves bland några av de dedikerade deltagarna.

Representanter för tre perspektiv, Anders Olausson Ågrenska stiftelsen, Olivia Wigzell generaldirektör Socialstyrelsen samt Anna Brodowsky från Essity ger sin bild av arbetet med hållbarhetsmålen och Agenda 2030

Mingel i Garnisonen

Dansgruppen Urkraft bjöd upp publiken att dansa med dem på scenen (lägg märke till svängande slipsar)
Vi tackar alla våra medlemmar och samarbetspartners för en fantastisk dag och fantastiska första 40 år. Förutom allt bra vi åstadkommer tillsammans så hjälper ni alla till att skapa den otroligt goda och generösa stämning som präglar alla Swecare-events. Vi hoppas ni dansar med oss i minst 40 år till!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar