tisdag 27 november 2018

Delegation i Turkiet 21-22 novemberTvå spännande dagar med delegation i Ankara kom till sitt slut i torsdags förra veckan. Första dagen var fullspäckad med möten på bland annat hälsoministeriets Directorate of Health Investments. Parallella möten hölls, ett med bolagen och ett där Swecare, EKN och ambassaden deltog.  Turkiet genomför en stor och ambitiös hälsoreform som inkluderar byggandet av 29 Integrated Health Campus i 26 städer. Samtliga sjukhus byggs under PPP modell. Häsloreformen startade för ett par år sedan så; några av sjukhusen är redan färdiga och i bruk, några är i olika faser av uppbyggnad och för vissa har upphandlingarna inte annonserats ut ännu. Vi hade under delegationen möjligheten att träffa några av de byggbolag som vunnit flera av upphandlingarna. Delegationen bestod av Elekta, Getinge, Arlight (Fagerhult), Systemair och såklart Business Sweden med Doruk i spetsen.På Ankara Etlik Hospital blev vi varmt välkomnade av deras högsta ledning som till stor del kände till våra bolag. Türkerler & Astaldi heter de två byggbolag som gemensamt bygger Ankara Etlik Hospital. Beslut om vilken supplier de ska använda sig av för upphandling av bland medicinteknisk utrustning i de olika faserna av byggande skulle bestämmas nu i dagarna. Våra bolag är i kontakt med samtliga av de suppliers som är på agendan för byggbolaget för att inte missa sin chans att utrusta ett sjukhus som kommer att ha 3566 bäddar utspritt på nio sjukhusbyggnader. Suppliern beslutar sedan tillsammans med Ankara Etlik kring val av utrustning till sjukhuset. Samma upplägg var det även med de andra byggbolagen vi träffade som vunnit upphandlingarna på sjukhus. Det var omöjligt att inte imponeras av den ofantliga logistik som ligger bakom byggandet av ett sjukhusområde så stort som denna, det är rättare sagt ett stadsutvecklingsprojekt.Vi åkte sedan direkt till Gama Türkerler office som har två sjukhusprojekt på gång, ett i Kocaeli och ett i Izmir. Dessvärre var stora delar av mötet på turkiska men företagen var nöjda och glada. Som avslutning på dagen gick vi ut och åt på en traditionell turkisk restaurang som hade sitt ursprung från den södra delen av landet.

Turkiet har en befolkning som är åtta gånger så stor som vår och därmed enorma planer på nybyggen av sjukhus. Det var inte rätt forum att tala om trenden i Sverige med färre och färre bäddar och vårt utbredda primärvårds system.

Morgonen där på möttes vi upp för att träffa de byggbolag som Business Sweden arbetat närmst med under en längre tid, Rönesans Holding. De har vunnit sex upphandlingar på sjukhus i landet varav fem av dem är Integrated Health Campus, det vill säga de stora sjukhusprojekten. Av dessa är tre redan klara och i bruk. De har varit på besök här i Sverige och ser även vårt land som en intressant marknad för dem och våra finansieringslösningar.

Som en sammanfattning av resan kan man säga att Turkiet oavsett valutasituation genomför dessa stora sjukhusbyggen i en imponerande takt och att det känns klokt att hoppa på tåget för att ta till vara på de affärsmöjligheter de medför. Vi sitter nu med planering kring hur vi ska ta det här vidare för att kunna inkludera fler smarta svenska lösningar inom vården.

Hör av er till mig (Mikaela Annerling Swahn) om ni har några frågor!Inga kommentarer:

Skicka en kommentar