onsdag 18 december 2013

Stor hälsodelegation till Irak 9-12 december

[caption id="attachment_12732" align="aligncenter" width="540"]Morgon i Bagdad Morgon i Bagdad[/caption]

Swecare i samarbete med Business Sweden och svenska Ambassaden i Bagdad genomförde en delegationsresa till Irak föregående vecka, 9-12 december. 21 företag deltog i delegationen som besökte Bagdad, samt städerna Sulaymaniyah och Erbil i Kurdistan i norra Irak. Det svenska varumärket är mycket starkt i Irak och det finns en tydlig vilja att samarbeta och göra affärer med Sverige och våra svenska företag. Under resan signerades ett samförståndsavtal (MoU) mellan Socialdepartementet och hälsoministeriet i Irak.

 

Bagdad

[caption id="attachment_12735" align="aligncenter" width="540"]Möte på hälsoministeriet Möte på hälsoministeriet[/caption]

Delegationen började med ett besök på hälsoministeriet (MoH) i Bagdad där vi träffade viceminister Dr. Essam Namiq och flera avdelningschefer. Under besöket fick företagen möjlighet att dela upp sig och träffa de relevanta avdelningscheferna. Efter besöket på MoH anordnades ett möte med Iraks vice premiärminister, Dr. Rowsch Shaways som berättade att investeringarna inom hälso- och sjukvården kommer att fortsatta att öka under 2014, bl.a. inom utbildning, cancervård och allmän uppgradering av befintliga sjukhus. Den svenska hälsovården anses vara en förebild och regeringen önskar ta del av våra erfarenheter. Vi träffade även ordförande för Iraqi National Business Council (medlemsorganisation för privata företag), Ibrahim Al Baghdadi och vice ordföranden för Iraks Nationella Investeringskommission (NIC), Dr. Salar Amin, vilka presenterade möjligheter för export och investeringar inom den privata hälsosektorn. Dagen avslutades med att Ambassadör Jörgen Lindström stod värd för en nätverksmiddag med drygt 40 gäster, bl.a. avdelningschefer från hälsoministeriet och representanter från privata hälso- och sjukvårdsföretag.

[caption id="attachment_12734" align="aligncenter" width="540"]Ambassadör Jörgen Lindgren talar under konferensen i Bagdad Ambassadör Jörgen Lindgren talar under konferensen i Bagdad[/caption]

Under den andra dagen i Bagdad arrangerades en hälsokonferens på Baghdad Medical City, med cirka 200 deltagare. Vice hälsominister Namiq inledde konferensen. De tre fokusområdena för dagen var cancervård, infektionskontroll, samt morgondagens hälso- och sjukvård och under dagen var det många intressanta presentationer från svenska företag/experter och representanter från den irakiska hälsosektorn. Vi är mycket glada över det MoU som signerades under konferensen och hoppas att det ska leda till ett närmare samarbete mellan Sverige och Irak inom hälsoområdet och att det kan vara till stöd för företagen. I samband med konferensen arrangerades även ett expo där de svenska företagen fick goda möjligheter att visa upp sina lösningar/produkter för besökarna på konferensen. Det stora intresset för Sverige var mycket tydligt under dagen och de flesta besökarna stannade under hela konferensen.

 

Sulaymaniyah

[caption id="attachment_12740" align="aligncenter" width="540"]Farouk Farouk Medical City[/caption]

I Sulaymaniyah åt vi middag med Faruk Mustafa Rasool, ordförande och grundare av Iraks största företagsgrupp, Faruk Group Holding, och hans kollegor. Företaget har verksamheter inom flera olika sektorer och kommer inom kort att inviga Faruk Medical City, Iraks största privata hälso- och sjukvårdsinvestering på 200 miljoner dollar. Under besöket fick alla företagen hålla en presentation, följt av en rundtur där vi delade upp oss i olika grupper tillsammans med de olika avdelningscheferna. Det ska bli mycket spännande att följa utvecklingen av Farouk Medical City.

 

Erbil

[caption id="attachment_12736" align="aligncenter" width="540"]Hälsokonferensen i Erbil Hälsokonferensen i Erbil[/caption]

I Erbil anordnades en hälsokonferensen med samma upplägg som den i Bagdad. Även i Erbil finns det ett stort intresse för svensk hälso- och sjukvård och konferensen besöktes av 150 personer och bevakades av ett tiotal journalister.

[caption id="attachment_12733" align="aligncenter" width="540"]Luciafirande i Erbil Luciafirande i Erbil[/caption]

Erbil räknas som huvudstad i Irakiska Kurdistan. I samband med ambassadörens besök i Erbil anordnades ett Luciafirande. Relationen mellan Sverige och Erbil är särskilt starkt på grund av det stora antalet kurder som bor i Sverige, samt att många nu flyttat tillbaka till Erbil och andra delar av Irakiska Kurdistan. Drygt 300 personer deltog i firandet och hedersgäst var Kurdiska regionens handels- och industriminister, samt Erbils guvernör.

Sammanfattningsvis har resan till Irak varit mycket bra och skapat många möjligheter för nätverkande och affärer. Det svenska varumärket i Irak är otroligt starkt och även om det är en knepig marknad på grund av det komplicerade säkerhetsläget och den höga byråkratin finns det onekligen fantastiska möjligheter för svenska företagen som ger landet en ärlig chans.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar