tisdag 20 maj 2014

Dag 1 och 2 i Hongkong

Den här veckan är Swecare i Hong Kong på en delegationsresa arrangerad tillsammans med Hong Kong Trade Development Council (HKTDC) och Swedish Medtech. Resan leds av regeringens äldresamordnare Eva Nilsson Bågenholm och vi har ett fullspäckat program med 20 deltagare från svenska företag och organisationer. Resan arrangeras i samband med Hong Kong International Medical Devices and Supplais Fair och förutom ett antal aktiviteter på mässan så har vi möten med hälsoadministrationen, sjukhus och distributörer.

IMG_4239

Programmet började i onsdags med ett introduktionsmöte på konsulatet. Generalkonsul Jörgen Hallden hälsade välkomna och alla delegater fick möjlighet att presentera sig. Julie Borselius från HKTDC höll en presentation om Hongkong-marknaden och vi gick igenom veckans program.

IMG_4245

Första studiebesöket bar till Union Hospital, av de mest ett kända privata företagen i Hongkong. Där berättade grundaren och sjukhusdirektören Dr Lee om sjukhuset och vi fick dessutom möjlighet att ställa frågor och lära oss mer om sjukvården i Hongkong. Dr Lee är också chef för Hongkongs private hospital association.

bild

Kvällen bestod  av två mottagningar. En på mässan och en som Generalkonsul Jörgen Halldin bjöd in till.
Dag två började med ett möte med distributören AMS. AMS har arbetat med bland annat Gambro, Pharmacia och andra svenska företag både i Hongkong, Macao och Kina. AMS gav en mycket matnyttig presentation av det regulatoriska systemet i Hongkong och pratade om hälso- och sjukvårdens stora utmaningar framöver. Några utmaningar de pekade ut speciellt var kroniska sjukdomar, infektionskontroll, medicinsk avfallshantering och den ekonomiska utmaningen med en åldrande befolkning i kombination med ett lågt skattetryck.

bild

Vi åkte sedan vidare till Hong Kong Sanatorium hospital där vi hade ett mycket bra möte med Dr. Raymond Yung, assisterande medicinsk föreståndare som var väldigt intresserad av de svenska produkterna och lösningarna. Dr Yung gav en mycket bra presentation om sjukhuset och sedan hade företagen möjlighet att berätta om sitt företag och ställa frågor.

bild

På eftermiddagen höll vi seminariet ”“The Swedish Model- the medical technology development and market trend in Sweden”. Både Eva Nilsson Bågenholm och Anna Lefevre Skjöldebrand höll varsin presentation inledningsvis. Seminariet fortsatte sen med två företagspaneler och salen var helt full. Det är tydligt att Hongkong har ett stort intresse för den svenska hälso- och sjukvården.

bild

Vi fortsatte sen till Food & Health Bureau där Dr Ko Wing-man, Secretary for Food and Health Bureau, mötte oss tillsammans med ett antal kollegor. Diskussionerna gick framförallt kring hur Hongkongs hälso- och sjukvård är organiserad och det var ett lärorikt och intressant möte. Dagen avslutades med en middag på Dynasty Club med en presentation om diabetes i Hongkong av Dr. Norman N. Chan.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar