tisdag 20 maj 2014

Sammanfattning Hong Kong

Delegationsresan avklarad, tre dagar går fort när man har intensivt program. Här kommer lite sammanfattning genom bilder vi tagit under de tre dagarna. Kontakterna med Hong Kong har dock bara börjat, nu börjar arbetet med att planera för uppföljande aktiviteter. Redan ikväll är det dessutom dags för möte med C Y Leung, The Chief Executive of Hong Kong Special Administrative Region, som är på besök i Sverige. Under ett par dagar besöker Leung Europa och har hedrande nog valt Bryssel och Stockholm för sin vistelse. Han ska vara intresserad av teknologi och innovationer och kommer bland annat besöka KI och KTH.

Mässan

En av huvudanledningarna till att delegationen genomfördes den här veckan var deltagandet i Hong Kong International Medical Device and Supplies Fair.
 
Swecares bås, mässan
 
Ylva Wide i Swecares bås på mässan där deltagarna fick möjlighet att ställa ut material, produkter och annat de ville visa upp.
 
mottagning mässan
 
Delegationsledare Eva Nilsson Bågenholm som hedersgäst på cocktail-mottagning på mässans första dag
 
Dr Ko F&HB
 
Dr. Ko Wing-man, Secretary Food and Health Bureau, eller helt enkelt Hong Kongs ”hälsominister” som tog emot delegationen med sitt team. Med på bilden är även Deputy Secretary Ms Janice Tse och Fiona Chau, Principal Assistant Secretary. Under en och en halv timmes möte diskuterades utmaningarna som sjukvården står inför och potential för samarbete.
 
Möte HA
 
Förutom den politiska nivån så träffade delegationen ledningen för Hospital Authority, den organisation under Food and Health Bureau som ansvarar för de offentliga sjukhusen
 
Dr Lee Union Hospital
 
Den privata sjukvården spelar en central roll i Hong Kongs sjukvårdssystem. Delegationen besökte Union Hospital, ett av de nyaste och modernaste  privata sjukhusen, och togs emot av chefen Dr. Anthony Lee som dessutom är ordförande i Hong Kong Private Hospitals Association.
 
Dr Yung H-K Sanatorium
 
Sedan besöktes Hong Kong Santaorium Hospital, ett av de äldsta och mest prestigefulla sjukhusen med runt 500 bäddar. Här tackar Eva Nilsson Bågenholm Dr Raymond Yung, Assistant Medical Superindentent för ett mycket intressant och informativt möte följt av en rundtur.
 
Dr Chan
 
Dr Norman Chan är specialist inom endokrinologi och en av Hong Kongs främsta experter inom diabetesvård. Under en middag redogjorde han för utvecklingen av livsstilsrelaterade sjukdomar och i synnerhet diabetes i Asien.
 
Lunch HKTDC
 
Vi hann även med mycket annat trevligt som att bli bjudna på traditionell kinesiskt lunch av Hong Kong Trade and Development Council. Här ser vi Johan Falck från Onemed och Peter Reinli, IMIX, i samspråk med Kelly Ma från HKTDC
 
Lunch 2
 
Vackert upplagd mat Shanghai style
 
 
sjukhusdjur
 
Dessa figurer i en vuxen persons storlek står i entrén till Hospital Authority och representerar olika viktiga värden för Hong Kongs offentliga vård, engagerad personal, patienten i fokus osv…
 
HK by night
 
..och en obligatorisk avslutande bild på Hong Kongs skyline, by night..
 

Utsikt konsulns balkong

Ett par fantastiska, om än regnrika, dagar i Hongkong går mot sitt slut. Under tre dagar har vi haft fullspäckat program, lärt oss om Hongkongs sjukvårdssystem, mött representanter för såväl offentlig som privat sektor, träffat experter, distributörer och ställt ut på mässan Hongkong International Medical Device and Supplies Fair.


Möte HA

Delegationen träffar Dr. Cheung, Director och Rowena Wong, Chief International Affairs och deras team på Hongkong Hospital Authority.
Fredagsmorgonen inleddes med ett möte på Hospital Authority, en organisation eller myndighet som ansvarar och driver de offentliga sjukhusen i Hongkong. Hospital Authority ligger under Hongkongs ”hälsoministerium”, Food and Health Bureau som vi besökte dagen innan för de mer politiska aspekterna av sjukvårdens organisation. Hospital Authority driver 42 sjukhus och ett antal kliniker, det motsvarar 27 000 sjukhusbäddar. Det offentliga systemet i Hongkong liknar det svenska och är kraftigt subventionerat. Patienten betalar endast en mindre summa. Då bättre bemedlade ofta söker sig till de privata sjukhusen har den offentliga vården kommit att främst inriktas mot akutsjukvård samt vård för ekonomiskt svagare grupper. De största utmaningarna man står inför är ökad efterfrågan på vård då man har en åldrande befolkning samt en ökning av de kroniska sjukdomarna.Möte Getinge

Alex Wong chef för Getinge i Hongkong välkomnar Eva Nilsson Bågenholm och Anna Lefèvre Skjöldebrand till kontoret.
Det sista mötet för resan hölls på Getinges kontor där landchefen Alex Wong redogjorde för Getinges utveckling i regionen, hur man ser på Hongkong som marknad, vilka möjligheter svenska företag har och hur man bäst går till väga för att lyckas. Några av Getinges partners och distributörer var också inbjudna till mötet och efter presentationer avslutade mötet med nätverkande i mindre grupper. Det sammanhållande intrycket efter resan är att Hongkong är en väldigt intressant marknad där mycket kommer hända de kommande åren, investeringar göras och nya sjukhus byggas. Det gäller både den offentliga och den privata sidan. Generellt är man intresserad av svensk teknologi och kunnande. Miljömässig hållbarhet är ledord och man kämpar med att nå upp till medborgarnas förväntningar på vården. Rädslan för infektioner och pandemier finns där, man har fortfarande SARS i minne, men man inser också att den stora utmaningen är att möta de livsstilsrelaterade och kroniska sjukdomarna som utgör en tickande bomb. Från Swecares sida kommer vi följa upp resan och hoppas kunna återkomma med en ännu större delegation inom kort! Om du vill läsa mer om Hongkongs sjukvårdssystem och vår resa kan du gå in på Eva Nilsson Bågenholms blogg: http://www.de-mest-sjuka-aldre.se/aldrevard/hongkong-inblick-i-ett-annorlunda-sjukvardssystem/

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar