fredag 22 augusti 2014

Zambiska cancerläkare på besök

I veckan har Swecare haft besök från två läkare från Cancer Diseases Hospital (CDH) i Lusaka, Zambia, som vi har träffat på våra tidigare delegationsresor. I samband med Sverigebesöket anordnade Swecare ett seminarium i onsdags på temat cancersituationen i Afrika söder om Sahara, utmaningar och strategier för framtiden. Seminariet drog fullt hus och följdes upp av ett trevligt mingel där möjlighet gavs att prata med gästerna.

 
Efter välkomnande och  inledning till seminariet av Maria Helling, gav Martin Jeppsson från Socialdepartementet en genomgång av svensk cancervård, följt av Dr. Kennedy Lishimpi, chef för CDH, med en presentation kring cancerutvecklingen i Afrika och utmaningarna som kontinenten står inför med en dubbel sjukdomsbörda av både smittsamma och nu på senare tid, icke-smittsamma sjukdomar. Av 52 länder i Afrika är det t. ex. endast 25 som har tillgång till radioterapi. Även sjukvårdspersonal specialiserad inom cancer är också en bristvara.

Dr. Kennedy Lishimpi

Efter Dr. Lishimpis presentation fortsatte Dr. Chitonje Msadabwe med mer exempel specifikt från Zambia så som att cancer generellt upptäcks så sent som i fas tre eller fyra, vilket förstås försvårar behandling och leder till hög mortalitet. Cancervården är gratis i Zambia men når trots det inte ut till hela befolkningen då avstånd är ett hinder. För att öka tillgängligheten för patienterna planerar CDH att öppna nio satellitkontor runt om i landet. Nationella screeninginsatser lyftes som ett område som behöver stärkas för att upptäcka cancer i tidigare fas. Zambias ambition skapa ett “center of excellence” inom cancer i SADC-regionen och då attrahera de 200 miljoner människor som bor där. 
Dr. Chitonje Msadabwe

Under Dr. Lishimpis och Dr. Msadabwes besök i Sverige gjordes också flera studiebesök på sjukhus för att visa hur vår cancervård ser ut. Bland annat besökte de Södersjukhusets bröstcancercentrum, vilket de fann mycket intressant. Både antalet kvinnor som screenas per dag och hur behandlingen planeras. I Zambia finns ingen kirurg med inriktning mot onkologi. 
Studiebesök på SöS
Efter några dagars späckat program, åkte våra zambiska vänner hem igår kväll, fullmatade med information, idéer och nya bekantskaper.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar