tisdag 21 oktober 2014

Delegationsresa till Chile


Ambassadör Jakob Kiefer i mötet med hälsominister Molina och subsecretaria Verdugo

Så var det dags för en resa västerut. Swecare har hållit en relativt låg profil på den sydamerikanska kontinenten hittills men nu är det alltså dags att diska av Chile och Peru och se om det är här framtiden ligger. Det är långt, 15 timmars flygresa från Paris och fem timmars tidsskillnad. Med på resan är åtta bolag, representanter för Socialdepartmentet, UD, Karolinska och Business Sweden.

Programmet inleddes på måndagen i Santiago med möte på hälsoministeriet och hälsominister Helia Molina. Statssekreteraren höll sedan en  presentation av det chilenska hälsosystemet, de största utmaningarna och vilka reformer som planeras. En stor utmaning utgörs av den snabbt åldrande befolkningen och man inser att det kommer ställa ökade krav på sjukvårdssystemet. Ca 80 procent av sjukvården sker inom den offentliga sektorn och resterande 20 står den privata vården för. Den offentliga vården fokuserar främst på de delar av befolkningen med låg eller medelinkomst, medan den privata vården nyttjas främst av de med högre inkomster. De främsta problemen med den offentliga vården sägs vara de långa väntetiderna men där finns även kvalitetsskillnader när man jämför med de privata alternativen. Chile ska dock jämfört med de övriga sydamerikanska länderna ha ett av de mer utvecklade systemet. Presentationerna följdes av en gemensam diskussion där de svenska företagen tog en aktiv roll.


Alan Diaz från Hemocue i diskussion med subsecretaria Angélica Verdugo 

Utöver hälsoministeriet besöktes ett stort antal sjukhus och kliniker, både privata och offentliga sådana. Bland dessa de privata och högt ansedda Clinica Alemana, Clinica Santa Maria och Hospital de Trabajador, arbetarnas sjukhus. Detta sjukhus hanterar enbart skador som uppkommit på arbetsplatsen eller på väg till eller från arbetet. Då Chile har mycket tung industri handlar det främst om olyckor men även trafikolyckor. Det är obligatoriskt för arbetsgivare att betala 1% av deras anställdas lön till den försäkring som betalar vården. För den drabbade är vården helt gratis. Intressant lösning en sorts mellanting av privat och offentliga vård... Jag själv deltog också och presenterade svensk äldrevård i ett seminarium som ordnades tillsammans med äldremyndigheten Senama och företaget Neat.

På tisdagkvällen bjöd ambassadören in till en mottagning i sitt residens med storslagen utsikt.


På onsdagen fortsatte färden till Peru. Ett betydligt fattigare land med mindre utvecklad sjukvård. Samtidigt med hög tillväxt och ambitioner att utvecklas. Perus ambassadör i Stockholm har under året varit väldigt aktiv och föreslagit en rad olika områden för samarbete. 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar