onsdag 26 november 2014

New Delhi - dag 2

Första programpunkten för dagen var ett möte med HLL Lifecare, ett statsägt företag som ursprungligen tillverkade kondomer, men som utökat sitt utbud till att omfatta tjänster så som upphandling och konsultverksamhet. Man upphandlar även varor för statliga myndigheter, sjukhus och flera medicinska högskolor på uppdrag av hälsoministeriet. Efter en presentation av denna verksamhet följde en diskussion där företagen kunde ställa frågor.Del av AIIMS
Därefter tog vi oss genom den intensiva förmiddagstrafiken i Delhi till det stora sjukhuset AIIMS (All-India Institute of Medical Sciences). Efter inledning från sjukhusets direktör Dr. Misra och Gabriel Wikström,fick vi en presentation av sjukhuset. Detta är Indiens främsta sjukhus, grundat 1956 för att vara ett center of excellence inom medicinsk utbildning, forskning och vård. Det finns närmare 2500 sängar, och varje år tar man emot 2,8 miljoner patienter (!), varav runt 200 000 inläggningar. Det finns flera högspecialiserade avdelningar, t ex cancer, trauma och hjärtsjukdomar. AIIMS var t.ex. det första sjukhuset i Asien som genomförde en hjärttransplantation. Vg forskning och utbildning så har man runt 3100 studenter årligen, med utbildning inom många området; t ex finns PhD-utbildningar inom 47 olika områden. Forskningen ligger också i framkant, även i en internationell jämförelse.

Inledningstal
Maria Helling talade om samarbetsavtalet och Swecares roll som representant för den privata sektorn i den gemensamma arbetsgruppen. Sedan följde en presentationsrunda runt bordet av företag och andra deltagare, vilket underlättade det följande nätverkandet i mindre grupper inom områden som infektionskontroll, gynekologi, infektionssjukdomar och radiologi. En mindre grupp fick en rundtur och såg bl a gammakniven som finns på sjukhuset. Därpå följde en trevlig lunch som det indiska ministeriet bjöd på.

Diskussioner om infektionskontroll
Sedan bar det iväg till CDSCO (Central Drugs Standard Control Organization). På central nivå ansvarar myndigheten för för den regulatoriska processen för godkännande av nya läkemedel och medtech, kliniska prövningar i landet, och utveckling av standards för och kontroll av läkemedel. Det var ett intressant möte som gav nya kontakter och flera uppföljande möten bokades in till nästa dag. Chefen Dr. Singh visade sig vara aktiv och engagerad i att dirigera de svenska företagen rätt i det mycket komplexa regelverket.

Dr. Singh hälsar Gabriel Wikström och delegationen välkomna till CDSCO
Åter på hotellet gavs en stund för att komma ikapp med annat jobb och lite vila, innan avslutningsmiddagen på restaurangen Bukhara, som är känd för sin välsmakande nordindiska mat. Det blev en trevlig tillställning där vi kunde sammanfatta delegationen och vad den lett till hittills. Indien är ett komplext land, men med 5 år av samarbete bakom oss finns nu förutsättningarna för att ytterligare fördjupa och utveckla samarbetet, och denna delegationsresa blir förhoppningsvis första steget på en ny period av intensifierat samarbete.

I väntan på nordindisk mat (inte kräftskiva)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar