tisdag 11 november 2014

Swecare i Kigali

Nu har vi klarat av dag 2 på delegationsresan till Rwanda och Uganda. Först ut var ett möte på ambassaden igår morse, där vi gick igenom programmet och fick höra matnyttig information om Rwandas politiska, ekonomiska och sociala situation.

Därefter följde ett väldigt konstruktivt möte på Ministry of Health, där Honorable Minister Agnes Binagwaho deltog tillsammans med Minister of State for Health, permanent secretary och director general for Planning och for Clinical Services. Inte dåligt! Ministern berättade bla om utvecklingen av hälsosektorn och de värderingar som ligger till grund för detta, såsom jämlikhet, evidensbaserad vård, nolltolerans mot korruption och aktivt deltagande. Hon beskrev också den nationella försäkringen Mutuelle de Santé som täcker ca 90 % av befolkningen.

På hälsoministeriet, med hälsominister Agnes Binagwaho

Rwanda är ett väldigt handlingsorienterat land, och de statsanställda har "performace-based contracts". Det märktes även på ministern: Företagen fick hjälp med relevanta kontaktpersoner på ministeriet, myndigheter och sjukhus. Någon fick t o m ett möte direkt, utanför vårt mötesrum. Vad gäller framtida satsningar så rör de bl a vårdkvalitet, samarbete med den privata sektorn och uppgradering av infrastrukturen.

Efter lunch besökte vi två sjukhus på tertiär nivå - dels det statliga CHUK (Kigali University Teaching hospital - fast med fransk förkortning), dels det offentligt ägda men privatdrivna King Faisal hospital. Skillnaderna är ganska stora, men även CHUK kändes välorganiserat, luftigt och rent, särskilt i jämförelse med andra stora offentliga sjukhus i regionen. Det är landets största sjukhus med 560 sänger och 100 läkare. King Faisal började 1990 och har nu växt till ett nationellt remissjukhus med många specialiseringar. Intresse finns att utveckla t ex cancervård, förvaltning och kapacitetsuppbyggnad.

Storstädning på CHUK

Dagen avslutades med en mottagning hos Maria Håkansson, som är Chargé d'Affaires på svenska ambassaden i Rwanda. Många intressanta personer med olika bakgrund var på plats, och det minglades friskt.

Denna dag inleddes med ett besök på Rwanda Biomedical Center, vilket är en sammanslagning av flera tidigare institut och myndigheter. Chefen Marc Herant beskriver RBCs uppgift att stödja de olika delarna av det nationella hälsosystemet, så som alla stora program för olika sjukdomar, blodbank, nationellt referenslaboratorium, supply chain management, inklusive upphandling och distribution av material och utrustning m fl. Även här fick företagen många bra kontakter att följa upp med.

Vi besökte också det största privata sjukhuset i landet, Croix du Sud, som ägs och drivs av Dr. Jean Nyirinkwaya (också ordförande i Rwanda Healthcare Federation). Sjukhuset har växt från 10 sängar 1995 till över 100 sängar idag, och flera specialiseringar, vid sidan om ob-gyn/maternal care, vilket var den ursprungliga inriktningen.Vi blev bjudna på en trevlig brunch på sjukhusets takterrass med underbar utsikt över delar av Kigali.

Välkomna till Hôpital Croix du Sud

En del av personerna som RBC tipsat om kunde vi träffa redan på eftermiddagen, på vår konferens med tema samarbete mellan privat och offentlig sektor för att utveckla hållbara hälsosystem. Minister Binagwaho deltog under den inledande sessionen, och talade efter Maria Håkansson. Därefter presenterade vår delegationsledare, Niclas Jacobson från Socialdepartementet, den svenska hälsosektorn, följt av en presentation från Rwanda Development Board, om hur den rwandiska offentliga sektorn stödjer den privata genom att främja investeringar och ge råd och stöd för utländska företag som önskar etablera sig i Rwanda. Dr. Jean från Croix du Sud berättade också om utmaningar och möjligheter för den privata sektorn i landet.
Delegationen med hälsominister Agnes Binagwaho innan konferensen började

Efter kaffepaus med intensiva diskussioner i utställningsdelen av lokalen fortsatte eftermiddagen med presentationer från den rwandiska NGO:n Human Development Initiative, som jobbar med policy och opinionsbildning i frågor som rör hälsa och mänskliga rättigheter samt med familjehälsa och medicinsk och tekniskt stöd. Sedan var det dags för företagens presentationer och tillhörande frågestund. Företagens lösningar väckte stort intresse och många frågor och kommentarer från publiken. Som Maria Helling sammanfattade i sina avslutande ord så fick vi alla lära oss mycket om våra respektive länder, likheter, skillnader, utmaningar och lösningar; vi fick lyssna till intressanta presentationer, frågor och diskussioner och fick många kontakter. Kontaktskapandet fortsatte sedan i ett par trevliga timmar med en cocktail vid poolen.

Intresserade och aktiva konferensdeltagare

Imorgon ska vi träffa en inköpsorganisation för frivilligorganisationer, BUFMAR, och sedan väntar ett besök på Kigali Genocide Memorial Center, innan bussen tar oss till flygplatsen för färd mot Kampala.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar