fredag 24 april 2015

Kinaresan fortsätter i Nanjing och Shanghai

I torsdags kom vi fram från Peking till staden Nanjing i den kinesiska provinsen Jiangsu. Jiangsu står för 11% av Kinas ekonomi och med sina 78 miljoner invånare är det en av de största regionala ekonomierna i Kina. 


Också i Nanjing arrangerades ett seminarium med deltagare från Jiangsus hälsokommission, sjukhus och andra aktörer inom hälso- och sjukvårdsområdet. Ny key note från Jiangsu var Mr. Chen Yijang, biträdande direktör från Jiangsu Health Commission. Vi hade också två nya svenska talare med oss, Peter Lanbeck - verksamhetschef på infektionssjukdomar, SUS och Anders Bergenfelz - Professor överläkare verksamhetschef Practicum.
Fredrik Lauritsen från Envac pratar waste management
Efter seminariet begav vi oss till sjukhuset Drum Tower Hospital.  Efter ett möte med sjukhusledningen fick vi en rundtur på sjukhuset och besökte  det historiska museet och avdelningen för radiologi.

På eftermiddagen tog vi återigen tåget till Shanghai där svenska handelskammaren i Shanghai stod värd för en mottagning med svenska företag aktiva i staden.
Igår var delegationsresans sista dag och den tillbringades i Shanghai. Vi startade dagen med ett möte med Shanghai Health Commission som berättade om sina prioriteringar och utmaningar inför framtiden. Efter en avslutningslunch med hela delegationen bar det av till ett sista studiebesök  på Rujin Hospital.

Rujin hospital är ett universitetssjukhus som grundades 1907. Besöket startade med ett möte med sjukhusledningen som var mycket intresserade av det svenska hälso- och sjukvårdssystemet och framförallt hur vi finansierar vår sjukvård. Eftersom Rujin hospital är ett framstående universitetssjukhus disukterades också utbildning av läkare och vårdpersonal ingående och företagen fick möjlighet att ställa frågor till ledningen. Besöket avslutades med en rundvandring på avdelningen för bröstcancer.
 Det har varit några långa och intensiva dagar med en stor delegation på över 50 personer och besök till flera olika städer.  Kina är ett av Sveriges fokusländer inom hälsosamarbetet och detta kommer så klart att fortsätta med den nya action plan som skrivits på av respektive länders hälsoministrar. Vi är mycket nöjda med resultatet av resan och vill tacka alla som har deltagit denna gång!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar