måndag 4 maj 2015

Addis Abeba City Government på besök

Förra veckan hjälpte Swecare till med delar av ett program för ett inkommande besök från Addis Abeba City Government. De hade uttryck intresse för att lära sig om svenskt socialförsäkringssystem samt specifikt kring ortopediska implantat och proteser och hur vi arbetar kring det i Sverige. Swecare började därför med att ta med dem till en ortopedteknisk klinik där de fick se hur en sådan verksamhet ser ut samt vad de har för utrustning. Vi fick komma till TeamOlmed vid Torsplan som bara några veckor innan hade öppnat. På plats där fick vi en grundlig genomgång om hur en patients flöde kan se ut hos dem och hur man på olika sätt ser till att individanpassa proteser.Vi började besöket i deras butik där besökarna fick gå på ett löpband och sedan se hur de belastar olika delar av foten, informationen ligger sedan till grund för produktion av individanpassade inlägg till skor.

Löpbandet testades och resultaten presenterades direkt.
Åke Broberg, klinisk chef och ortopedingenjör på TeamOlmed tog hand om oss och visade oss runt.
Efter studiebesöket åkte vi till Swecares kontor där vi träffade Tiina Nummi-Södergren som är ordförande för My Right. My Right har 28 medelmsorganisationer inom funktionsnedsättning och har en gemensam medlemsbas på 190 000 medlemmar. Deras arbete grundas på FNs konvention om rättigheter för personer med funktionsnedsättning. De hade fram till 2009 samarbete med en lokal organisation för funktionsnedsättning i Etiopien men är i dagsläget aktiva i Rwanda och Tanzania i Afrika. Tiina inspirerade besökarna till att mer aktivt jobba för att funktionsnedsatta ska in på arbetsmarknaden och integreras i samhället. Hon beskrev även det politiska arbete som hon själv är engagerad inom på kommunnivå för att förklara hur påverkansarbete går till i Sverige.
Tiina Nummi-Södergren och besökarna från Addis Abeba City Government
För att få en förståelse över hur beslut och upphandlingar inom vården i Sverige går till och specifikt inom ortopediska implantat och proteser kom Stefan Gudasic som är enhetschef på Stockholms Läns Landsting tillsammans med kollegor Ayeh Arya och Lisa Borgh och höll presentation. Tiden gick snabbt och många intressanta frågor diskuterades. Vi ser framemot fördjupad kontakt med besökarna.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar