onsdag 6 maj 2015

Swecares årsmöte 2015 och årets vinnare av Swecare Export Award!

Idag var det dags för Swecares årsmöte och som alltid var det otroligt trevligt att träffa medlemmar, samarbetspartners och lyssna till intressanta talare.
Efter att vår ordförande Karin Johansson och vd Maria Helling hälsat välkomna lämnade de över till dagens första talare, folkhälso-, sjukvårds- och idrottsminister Gabriel Wikström.


Gabriel har trots att han inte varit minister längre än ett halvår hunnit vara med på hela tre främjanderesor till Indien, Zambia och Kina. Gabriel refererade till dessa resor i sitt inledningsanförande och underströk att den politiska ledningen lägger stor vikt vid främjandet. Detta är något som självklart glädjer oss på Swecare.

Nästa talare var Björn Christ, vd på HemoCue som var förra årets vinnare av Swecare Export Award. Björn talade om vad vinsten har betytt för HemoCue och mer generellt hur de har dragit hjälp av Swecares aktiviteter runt om i världen.


Efter Björns  positiva ord så var det dags för årets pris att delas ut som i år tillföll IT- och medicintekniksföretaget Sectra. Juryns motivering löd som följer: "Sectra visar på en imponerande utveckling av affärerna och en genomtänkt strategi där man lyckats ta sig in på en rad intressanta marknader. Strategin prioriterar marknadssegment där man har komparativa fördelar, med ambitionen att vara en av de tre största aktörerna på varje marknad där företaget går in. Trots att försäljningen påverkas av nya leveransmodeller för mjukvara och ett medvetet val att avstå från viss hårdvaruförsäljning har exporten legat på en konstant nivå, samtidigt som vinsten har ökat, det senaste året med 25 procent. Företagets huvudprodukter är utvecklade i Sverige, och säljs idag till ca 50 länder. Egna kontor finns i 12 länder, kompletterade med försäljning genom samarbetspartners på noga utvalda tillväxtmarknader”

Eftermiddagen fortsatte med en presentation av Ahsan Amjad, partner på Accelerated Innovation som berättade om nya möjligheter på den kinesiska marknaden för den privata sektorn. Ahsan poängterade det goda rykte som Sverige har i Kina baserat på de långa och goda relationerna länderna emellan. Ahsan fortsatte med att räkna upp några områden där han tror att Sverige har mycket att bidra med bl.a inom medicinteknik, läkemedel, e-hälsa och utbildning.

Sista talaren för dagen var Anders Lönnberg som nyligen utsågs till nationell samordnare för Life Science. Anders, som tidigare varit ordförande för Swecare har ett gediget uppdrag framför sig och berättade kort om hur han tänker kring uppdraget.

Dagen avslutades med mingel och snittar och vi vill tacka alla som hade möjlighet att delta. Vi ser fram emot ett fortsatt händelserikt 2015 och hoppas att vi får möjligheten att träffa alla medlemmar och övriga samarbetspartners vid flera tillfällen under året!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar