tisdag 12 maj 2015

Sponsra en rullstol


Swecare har haft möte med Hjälpmedel utan Gränser (HUG) som är en ideell förening. Den grundades 2013 av Kristina Kindblom, sjukgymnast, Med. dr. och Carina Ursing, läkare, Med. Dr.

HUG:s syfte är att distribuera hjälpmedel till behövande personer i länder med resurssvaga områden. Kristina och Carina har sedan 2009 arbetat på Pravara Institute of Medical Sciences (PIMS) i Loni, Indien, Kristina som lärare på en sjukgymnastutbildning och Carina som läkare. Så gott som inga hjälpmedel fanns tillgängliga 2009 varken på sjukhuset eller i undervisning. Detta fick dem att 2010 packa med sig och på sig så mycket hjälpmedel de kunde i sina resväskor och satte sig själva i donerade rullstolar. Att det inte var en hållbar lösning väckte idén att starta en organisation för hjälpmedelsdistribution -www.hjalpmedelutangranser.se delvis för att i framtiden kunna göra liknande projekt till andra länder.
En viktig aspekt i deras arbete är att adekvat utbildning förmedlas om hjälpmedlen så att distribuerade hjälpmedel kommer till bästa användning. En verkstad inrättas också så att den tekniska skötseln och reparationen av hjälpmedel är ordnad. Hjälpmedlen ska framför allt användas som hjälp till självhjälp. Att återanvända hjälpmedel är en viktig miljöaspekt.

Under 2014 genomfördes ett pilotprojekt där deras första container skickades iväg till Indien. HUG har nu samlat in ett stort antal hjälpmedel med utmärkt kvalité redo för en ny transport och planerar att ett ny leverans ska genomföras i augusti i år.

För att kunna genomföra leveransen och ro projektet i land behöver föreningen 50 000 kronor. Som bolag eller privatperson kan man nu ”Sponsra en rullstol och namnge den för 1500:-”. Rullstolen Anna, Britta och Carina finns redan på plats. För frågor och betalning, vänligen kontakta Kristina Kindblom +46 739 155472.

Hur många rullstolar vill du sponsra?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar