måndag 1 juni 2015

Indiskt statsbesök


Det är indiskt statsbesök i Sverige den här veckan. Det är första gången någonsin som en indisk statschef besöker Sverige så det är naturligtvis en stor händelse i de svensk-indiska relationerna. President Shri Pranab Mukherjee är i Stockholm och Uppsala under tre dagar och Swecare är naturligtvis inblandade. Under måndagseftermiddagen talade Swecares vd i ett seminarium om Life Science som hölls på Grand Hotel. Olika aspekter av det svensk-indiska hälsosamarbetet lyftes av bland annat ett par professorer från Karolinska samt det indiska läkemedelsbolaget Cadila och representanter för den stora sjukhuskedjan Apollo.

Swecare ansvarade också för att ordna studiebesök för de representanter i den stora indiska delegationen som har hälsa och sjukvård som intresse. Inriktningen på besöket var svensk mödravård, ett område som är viktigt att utveckla i Indien där mödradödligheten fortfarande är hög.  Mr Ansari från Apollo Hospital Group och även Executive Director på HCG Cancer Institute deltog i besöket. Apollo är ett av Indiens största privata sjukhuskedjor och erbjuder högkvalitativ vård. De öppnade sitt första sjukhus 1983 och har idag 64 sjukhus, 2200 apotek och cirka 100 primärvård- och diagnostik kliniker. De har även 115 telemedicin enheter i nio länder. 


Mr Ansari fick besöka BB Stockholm som ligger på Danderyds sjukhus och träffa bla Ann Hjelm, verksamhetschef och medicinskt ansvarig läkare. BB Stockholm drivs som ett aktiebolag samägt av Praktikertjänst (nybliven medlem i Swecare) till 51% och Danderyds sjukhus till 49%, där bedriver de vård under graviditet och förlossning samt gynekologisk öppenvård.


Med på besöket var också Gynius ett annat av Swecares medlemsföretag som har utvecklat ett portabelt kolposkop, främst avsett för screening av livmoderhalscancer som har projekt på gång i Indien och bland annat utvecklat en app tillsammans med ett indiskt bolag.


Mötet och rundturen bjöd på mycket intressant informationsutbyte. Viljan att ha utbytesprogram med svenska barnmorskor lyftes.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar