onsdag 1 juli 2015

Almedalen fortsätter

Igår och idag har vi varit runt på ett antal seminarium om hälso- och sjukvård och export. Det är som alltid stort fokus på våra frågor och svårt att välja mellan alla intressanta arrangemang.

Igår morse hade LIF ett seminarium med frågeställningen om den svenska hälso- och sjukvården verkligen är i världsklass som vi ofta berömmer oss om. En ny rapport som tittar på hälso- och sjukvården ur ett internationellt perspektiv presenterades som underlag för en paneldiskussion. Rapporten har tittat på vilka faktorer som man jämför för att bedöma hälso- och sjukvårdens kvalitet och kommit fram till att man ofta mäter olika saker i olika länder. Panelen diskuterade också den stora mängd av öppna jämförelser som finns och vikten av att mäta rätt saker för att kunna förbättra vården.

Dagens andra seminarium arrangerades av Dagens Medicin och handlade om Sveriges bästa sjukhus. Några tips från Krister Björkegren, Landstinget i Kalmar län, Lena Lundgren, Region Östergötland och Ann-Marie Schaffrath, Region Jönköpings län som representerade de vinnande sjukhusen var ett tydligt fokus på kvalitet. Ledarskap och kultur är otroligt viktigt liksom hur man möter patienter och varandra. 

I panelen anslöt sedan Agneta Jansmyr, Region Jönköpings län, Lars-Erik Holm, Socialstyrelsen, Roger Molin, SKL, Boel Andersson Gäre, Högskolan Jönköping och Anna Wahlstam, patientföreträdare i Kalmar län. Panelen tryckte på vikten av att jämföra sina resultat för att kunna driva förändringsarbeten och vikten av att arbeta långsiktigt.
På eftermiddagen var det dags för Dagens Medicins seminarium om vårdexport där Swecare och Care-bolagen var medarrangörer. Efter en presentation om svensk vårdexport till Island så var det paneldiskussion med Erika Ullberg (S), Stockholms läns landsting, Märta Stenevik (MP), Region Skåne, Penilla Guthner (KD), näringsutskottet, Johan Edstav (MP), Landstinget i Uppsala län och Cecilia Andersson (C), Västra Götalandsregionen. De flesta ställde sig positiva till möjligheterna till att sälja överproduktion av hälso- och sjukvården för att behålla spetskompetens på vissa områden och utvidga patientunderlaget. 

Idag har vi varit på ett antal seminarium om bland annat demens, innovationsupphandlingar och sist ett om export arrangerat av EKN. Mikael Damberg var med och pratade om vikten av att hjälpa SME:s ut på export, att fokusera på länder som efterfrågar svenska produkter och att samordna främjandearbetet.

Vi var också förbi medlemsföretaget Sectra som hade parkerat en buss vid hamnen där de erbjuder förbipasserande en undersökning för att se om man ligger i riskzonen för benskörhet. De står kvar hela veckan, så gå gärna förbi på bussen som står i hamnen på plats 618. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar