fredag 12 februari 2016

Medtech4Health: finansieringsmöjligheter för medicintekniska innovationer

En intressant avslutning på arbetsveckan erbjöds idag i form av ett seminarium om finansieringsmöjligheter för medicinteknik via det strategiska innovationsprogrammet Medtech4Health.   Det var så många som tyckte detta lät intressant att stolarna nästan tog slut.

Eftersom det var många personer i publiken som kanske inte kände till Swecare, inledde vi med en kort presentation av Swecare och våra kommande aktiviteter. Swecare är ju en halvstatlig stiftelse som syftar till att främja internationalisering och export av den svenska hälso- och sjukvårdssektorn. I år är våra stora fokusområden Digitalisering samt Åldrande och Hälsa. Vi har flera intressanta aktiviteter på gång, inom dessa och andra områden. Den 14 mars blir det kick-off för digitaliseringsprojektet, och den 17 mars är det dags för ett seminarium om Åldrande och Hälsa, inklusive ett projekt för en kinesisk vårdcentral med inriktning mot äldre, enligt svensk modell som vi har på gång med samarbetspartners i Sverige och Kina. Bland annat hittar vi också en delegationsresa till Saudi i april. Läs gärna mer i kalendariet på vår hemsida; www.swecare.se.Efter Swecares inledning var det dags för Reidar Gårdebäck att berätta om det strategiska innovationsprogrammet Medtech4Health och dess pågående utlysningar. Programmet är Vinnova-finansierat med 110 msek. Visionen är att den svenska medtech-industrin är internationellt ledande, med hjälp av ett världsunikt forsknings- och innovationssystem, där forskning, vård och industri samverkar och bidrar till bättre hälsa. Huvudsakliga aktiviteter inom det 9-åriga programmet är projektfinansiering via utlysningar, att överbrygga "the Valley of Death" (tiden från det att ett start-up företag får bidrag till startkapital bidrag till när det börjar ge intäkter, en tid då finansieringsmöjligheterna ofta är knappa), samt att bidra till nätverk, ökat samarbete och attitydförändring genom påverkansarbete. 

De tre utlysningarna som är öppna nu gäller 1) medicintekniska innovationer inom vård och omsorg; 2) innovatörer inom vård och omsorg; samt 3) kompetensförsörjning i SME. Olika villkor och målgrupper gäller för utlysningarna, men gemensamt är att det ska avse medicintekniska innovationer - produkter, tjänster eller processer - som löser ett kliniskt problem. Verifiering i klinisk miljö är en annan utlysning som kommer öppnas under våren.

 

Bedömningen av ansökningar i utlysning 1 o 2 (med sista ansökningsdag 1/4 resp 12/4) kommer ta knappt 2 månader, medan nr 3 har löpande ansökan fram till sista november, med besked inom max 6 veckor. Bedömningen kommer fokusera på innovationens potential, inblandade aktörer och att projektet sätter patienten i fokus.

Det kom många intressanta och detaljerade frågor, som inte kan återges här. Mer information om utlysningarna och programmets övriga aktiviteter finns på hemsidan: www.medtech4health.se. Hittar du inte svar på dina frågor är du välkommen att kontakta de kontaktpersoner som finns för varje utlysning, och som listas på hemsidan. Läs också Kristinas från Medtech4Health blogg på:
http://medtech4health.se/vinterturneblogg-swecare/

Vi avrundade eftermiddagen med nätverkande, fler frågor och kaffe.Inga kommentarer:

Skicka en kommentar