torsdag 19 maj 2016

Cancer och möjligheternas Kina

Tredje dagen för den kinesiska delegationen från Shijiazhuang i Sverige och även denna dag fullspäckad med intressanta möten.

Ett av tre områden som de uttryckt särskilt intresse kring redan innan resan var cancer screening. Swecare bjöd därför in bolag inom cancerområdet till seminarium för att ge dem en möjlighet att presentera sina lösningar på ett snabbt och kärnfullt sätt samt för att få förståelse för hur de arbetar med cancer och screening i dagsläget i Kina och hur de planerar att arbeta framåt. 


Elekta var vänliga att ta emot oss i deras nyrenoverade lokaler. Seminariet började med en presentation av Lena Sharp från Regionalt Cancer Center Stockholm- Gotland som berättade hur vi arbetar med cancer vård i Sverige, nationella cancer planen, våra sex regionala cancer center, arbetet med att skriva standardiserade handlingsplaner för olika cancer sjukdomar. Lena gick även igenom hur vi konkret arbetar patientfokuserat. Hon gick även igenom de tre cancerformer som vi har nationell screening på i Sverige. Inom bröst cancer screenas 72% av alla kvinnor mellan 40-74 år, för cervix cancer är det 70% av alla kvinnor mellan 23-64 år samt 63% när det gäller kolorectal cancer men då för både män och kvinnor i åldern 60-74 år.Efter det gav Dr John Yu en presentation om Kinas ambitioner och planer inom cancer screening. Han är utsedd av kinesiska regeringen som en "special talent" och blev hemkallad till Kina från sitt arbete i Sillicon Valley. Deras ambition kring screening var att nå ut till 30% av befolkningen till 2017 inom åtta olika cancerformer. Med från kinesiskt håll var bland annat Dr Zhen Jige, Deputy Director Shijiazhuang Health and Family Planning Commission som även är sjukhus direktör på ett av de två bästa sjukhusen i Shijiazhuang.


Efter det gav Swecare en presentation om cancervården i Sverige och hur vår vård håller hög kvalitet genom att arbeta evidensbaserat och kostnadseffektivt. Vi berättade även att Sveriges framgångar inom cancer till stor del baseras på det samarbete som görs inom akademi, offentlig- och privat sektor.  Efter det var det dags för företagspresentationerna att ytterligare förstärka hur vi i Sverige arbetar innovativt inom cancer vård och screening. Elekta genom Gustaf Schwang och Lotta var först ut med sin presentation av lösningar.


Näst på tur kom Ingemar Näslund som visade hur Gold Anchor fungerar för presicion vid strålbehandling. Sedan var det Aprovix tur att berätta hur dem på ett smidigt sätt kan sätta upp nationell HPV svcreening. Sedan var det Gynius tur att berätta om deras revolutionerande kolposkop som får plats i fickan på läkarrocken. Sist ut av bolagen presenterade Steven Shev, Internet medicins imponerande hemsida som byggts upp av experter. Tiden gick fort så vi fick med raska steg ta oss tillbaka till kontoret på Sveavägen för resten av eftermiddagens möten!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar