fredag 7 oktober 2016

Besök indisk delegation inom "tertiary care"Den här veckan besöker en delegation med representanter för indiska hälsoministeriet, All India Institute of Medical Sciences, AIIMS Delhi och AIIMS Raipur samt Postgraduate Institute of Medical Education & Research, Chandigarh, Sverige. Gruppens besök är en uppföljning av de senaste diskussionerna i arbetsgruppen mellan Sverige och Indien och syftet med besöket är att undersöka möjligheterna till närmare samarbete inom "tertiary care". Socialdepartementet står värd för besöket och förutom möte på departementet och med SKL ordnades under gårdagen en heldag på Karolinska sjukhuset med besök i NKS-utställningen. Idag arrangerade Swecare ett rundabordssamtal om hur samarbete mellan universitetssjukhusen och industrin skulle kunna utvecklas.


Sex företag deltog i övningen tillsammans med Karolinska sjukhuset och Vinnova. De områden som diskuterades var framtida sjukhus (med tanke på att Indien är på väg att bygga sex nya AIIMS och har ytterligare 12 i pipeline), utrustning/ infrastruktur, sjukvårdsrelaterade infektioner, cancervård och "rare diseases". Indierna visade stort intresse för de svenska lösningarna, man betonade vikten av samarbete med den privata sektorn och det finns stort intresse för att undersöka möjligheterna till ppp:n. Områden som framkom under gårdagen att man har särskilt fokus på är NCD:S generellt då dessa ökar kraftigt, AMR, Telemedicin, Air pollution and disease, samt robot-kirurgi. Den indiska regeringen satsar stort på att utveckla sjukvården. Dels är de nya AIIMS-sjukhusen ett tydligt tecken på detta men Joint Secretary Sunil Sharma visade också i sin presentation att man planerar att dubblera utgifterna på sjukvård de kommande åren, troligtvis öka dem ännu mer än så. Man planerar vidare också 20 nya cancerinstitut och att uppgradera ett stort antal distriktssjukhus och s k medical colleges. 

1 kommentar:

  1. Kanske skulle Swecares digitaliseringsgrupp ta fram ett erbjudande till delegationen, även om det inte hinns med vid besöket?

    SvaraRadera