onsdag 12 oktober 2016

Vetgiriga kinesiska borgmästare på besök

Idag har Swecare haft besök av tolv representanter från kinesiska "counties" intresserade av svensk äldrevård och -omsorg.


Dagen inleddes med ett möte på Swecares kontor där Socialdepartementet och Swecare presenterade systemen svensk hälsosjukvård respektive svenska äldrevård. Gemensamt för de kinesiska borgmästarna var att de gärna vill lära sig av Sverige hur vi har organiserat och finansierat vår äldreomsorg, vilka tjänster som erbjuds, hur vi löser omsorg för dem som bor långt från städerna och hur personal utbildas. Med på mötet var ett antal svenska företag med innovativa lösningar för en del av dessa områden och som alltså fick tillfälle att berätta mer om dessa. 

Därefter var det dags för studiebesök på det privata äldre och -omsorgsboendet Löjtnantsgården på Östermalm. Vi fick en intressant tur och presentation av Sylvia Kivi, VD och verksamhetsansvarig. Våra kinesiska besökare var både imponerade och väldigt intresserade och ställde många frågor. 


Efter en lunch med riktig kinesisk mat, tog vi oss till Äldreförvaltningen i Farsta, där vi fick en faktafylld presentation om stadens äldrevård av Maria Kleine. Maria fick många frågor om bl a långtidsplanering, finansiering och byggande av nya äldreboenden, hur biståndshandläggningen går till och hur Man avgör vilka tjänster och hjälpmedel en äldre person kan få tillgång till.


Nu är gruppen på väg mot Göteborg där nya möten och studiebesök väntas. Vi tackar dem som ställde upp och tog emot gruppen - Löjtnantsgården och Äldreförvaltningen. Redan på fredag är ytterligare en grupp  kineser på ingång, även de intresserade av svensk äldrevård och omsorg.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar