torsdag 27 april 2017

Möte med representanter för hälsoministeriet i Vietnam

Först ut bland dagens Swecare-händelser var ett seminarium för våra medlemmar med representanter från hälsosektorn i Vietnam, främst från hälsoministeriet på nationell och regional nivå. Delegationen har varit i Sverige i snart två veckor, för en kurs om svensk hälso- och sjukvård, anordnat av SIPU International/FCG Sweden. Programmet har varit mycket innehållsrikt och täckt de flesta delar av vårt hälso- o sjukvårdssystem. Idag är sista dagen och då passar det bra att träffa Swecares medlemmar, för att höra om lösningar som kan bidra till hög kvalitet, effektivitet och kostnadsmedvetenhet i Vietnam.Efter en introduktion till delegationen, visade vi den nya filmen e-healthbysweden. Bland företagen var Brighter först ut, där Henrik Norström presenterade deras lösning för diabetiker, Actiste.


Oliver Namin från Min doktor berättade om deras virtuella vårdcentral, som hittills tagit emot 100.000 patienter i Sverige. Lösningen kan lätt anpassas till andra länder bl a tack vare att man alltid använder lokala läkare. Båda presentationer rönte stort intresse med väldigt många frågor, vilket även gällde övriga presentationer. Helseplans VD Marie Öberg-Lindevall visade på de tjänster de kan bidra med, såsom utbildning i bl a patientsäkerhet, benchmarking mellan kliniker, radiologisk-analys och sjukhusplanering. Sist ut bland företagen var vår nya medlem Trionara, som erbjuder en mångsidig monitor för ambulans- och akutsjukvården, som kan föra över data och samtal till mottagande läkare så att behandling kan påbörjas direkt. Abbas Bafkar höll i den presentationen.Karolinska Institutet har sedan många år ett samarbete med Vietnam, med utbildning av hittills 52 PhD studenter bara i Hanoi. Professor Vinod Diwan har varit involverad i detta samarbete sedan 1993, så han berättade mer om detta, och fick många igenkännande nickar från den vietnamesiska publiken. Till sist hade vi Ebba Hult från Business Sweden. Det finns ju ett kontor i Hanoi, som står redo att hjälpa både den svenska och den vietnamesiska sidan till kontakter, samarbeten och affärer. 

Det var väldigt trevligt att få möjlighet att vara med och anordna detta seminarium och att träffa den väldigt intresserade och frågvisa gruppen, så vi riktar förstås också tack till Jamie på SIPU!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar