måndag 5 juni 2017

Gamla anor, gemensamma utmaningar och nya möjligheter i de Svensk-brittiska relationerna – del 1 Liverpool



Innan den svenska delegationsresan till Norra Englands industristäder, det som numera kallas ”Northern Powerhouse” med städer som Liverpool och Manchester ens börjat var svenskarna på plats.

Under den intensiva veckan hade Svenska Ambassaden i London varit värd för workshops av Sahlgrenska Science Park och Business Sweden som en del av den svensk-brittiska ”Bridge-programmet”. På tisdagskvällen samlades även nordiska delegater på nyöppnade Scotland House för välkomstdrink för konferensen Anglonordic LifeScience Conference som årligen samlar Life Science-professionella och investerare i London. Swecare höll på konferensen en paneldiskussion om vilken påverkan som teknik-orienterade life science-bolag har för utvecklingen inom sjukvården men höjdpunkten var när Tina Tan, editor på Medtech Insights frågade Anders Lönnberg om vad Sverige vill ha från UK;


-          EMA, tack. ( ett svar som både är korrekt men också visade på den ömsesidiga humorn som rådde).


Nå, väl i Liverpool lyftes elefanten i rummet upp direkt under programgenomgången på hotellet. När väl Brexit-åsikter hade luftats under snittar och en välkomstdrink, så var agendan tydlig: Att ta reda om regionen kring Liverpool och Manchester var ett attraktivt komplement till London för affärer i UK.


Dr. Andrew Rose ( Liverpool City Region Local Enterprise Partnership och NHS Innovation Agency ) och Matt  Biagetti (Invest Liverpool) hade bistått med att skapa ett otroligt bra program där bland annat Ann Williams (Liverpool City Council) berättade om de utmaningar som staden haft sedan industrierna i staden lagt ner eller flyttat utomlands, och hur detta påverkat den befolkning som blivit kvar i arbetslöshet och svikande hälsa. Att arbeta med nya metoder såsom digital hälsa för att nå ut med vård med en sträng budget var här på liv och död, ett tema som skulle återkomma. Det var både hjärtevärmande och upplyftande att se kampviljan och intresset att mha innovation kunna lösa en svår sits. Fler exempel på detta skulle visa sig vara något delegaterna fick gott om under besöket till eHealth Cluster.



Därefter var det dags för Liverpool Telehealth Hub  där Peter Almond (Liverpool community Health NHS Trust) gick igenom de satsningar man gjort i staden och vilka tjänster som fanns tillgängliga. Nästa möte var i samma byggnad i Liverpool Innovation Park hos AIMES Grid Services, ett bolag som managerar och hostar informationen från NHS på molnet.
 
 
Prof. Dennis Kehoe gick igenom både de utmaningar som NHS haft med samlandet, bearbetningen och sparandet av hälsodata och hur AIMES förstått hur bolaget kan hjälpa vårdens utmaningar. Självklart diskuterades de senaste ”ransomware” attackerna mot vården.



Sista besöket för dagen var på Mersey Care NHS, som är ett utav fem ”digital exemplar” i UK, och det var tydligt att även här var tekniken sekundär. Det primära var att använda alla medel möjliga till att förändra verksamheten där digital hälsa var bara ett verktyg i en mycket större förändring. Det blev riktigt slående hur förändringen åstadkommits när principerna vågats ifrågasättas. De tre huvudprinciperna var att stoppa antalet självmord på kliniken genom ett holistiskt perspektiv där övriga samhället engagerades, tvångsomhändertagande och våld användes till minimum och fysisk välmående inkluderades i mentalvården.


Dagens summering digital hälsa som var ett tema för delegationen kunde visa på stora framgångar i regionen och intresset för bolagen var stort men det är resultaten som räknas inte innovationen i sig.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar