torsdag 14 september 2017

Business Mission till Kampala med CB Health Access


Nu har vi hunnit pusta ut och komma i kapp efter hektiska dagar i Kampala. Swecare är partner i ett EU-finansierat projekt, Central Baltic Health Access to Distant Markets (CBHA), där varje partners i Estland, Finland, Lettland och Sverige valt en avlägsen marknad var. För företag som antagits till programmet ingår coachning på hemmaplan och av en lokal coach samt en "business mission" till resp. land. Eftersom Swecare har ett gott samarbete med Uganda Healthcare Federation valde vi Uganda.

UHF är en branschorganisation för privata hälso- och sjukvårdsaktörer, och en del av East Africa Healthcare Federation. De har många och goda kontakter i landet, inte bara i den privata sektorn - som är mycket stor i landet och står för 60% procent av hälso- och sjukvården, utan även i den offentliga sektorn och akademin. På så sätt är de en perfekt partner till Swecare! Den lokala coachningen har skötts av Mark Achola, med många års erfarenhet av affärsutveckling och av hälso- och sjukvårdsmarknaden i Östafrika.
 
Glada delegater och representanter från Uganda Healthcare Federation

Nåväl, i resan deltog fyra svenska företag och två finska nämligen Bactiguard, MedCard Apps, Pansanté, Seedoo och Ikare och Turku University of Applied Science. Dessutom var representanter för projektkoordinatorn i Estland med oss. På programmet stod studiebesök på bl a Joint Medical Stores, en not-for-profit organisation som erbjuder inköp, distribution samt service och underhåll; Ernest Cook Ultrasound Research and Education Institute; Kampala Imaging Center sist på eftermiddagen Uganda Healthcare Marketing Group som jobbar med folkhälsa, supply chain och franchising av kvalitetssäkrade s.k. Good Life Clinics över hela landet.

På JMS stora centrallager

Tisdagen omfattade den viktigaste delen i hela besöket, nämligen en konferens med stor uppslutning från den ugandiska sidan. Totalt var vi 120 deltagare som lyssnade till inledning av UHF:s styrelseordförande Dr. Mugisha, följt av Ms Evelyn Gitonga från PharmAccess’ stiftelse Medical Credit Fund. Hon pratade om utmaningarna med att finansiera sin verksamhet och vad man som företagare inom hälso- och sjukvård bör tänka på innan man fattar ett investeringsbeslut. Medical Credit Fund, som finns i Östafrika och är ett ”financial access supply chain company” för små- och medelstora sjukvårdsföretag.


Hälsningar från alla deltagarna i tisdagens konferens!

Efter presentationer från projektpartnerna var scenen öppen för företagen att presentera sina lösningar. Det uppstod stort intresse och under eftermiddagens match-making ringlade köerna stundtals långa för att diskutera vidare med företagen. På kvällen hade vi en trevlig middag med personer från UHF:s styrelse, Anna-Maria Olsson från Svenska ambassaden i Kampala och Daniel Okello från Public Health Directorate på Kampala Capital City Authority.

Den tredje dagen ägnades åt fler studiebesök, där International Hospital Kampala var först ut. Swecare har besökt sjukhuset, som räknas bland de absolut främsta i landet, flera gånger, så det var roligt att träffa dem igen. Företagen fick enskilda möten med ledningen, och vi fick också en intressant rundtur.

Delegationen besöker International Hospital Kampala och Col. Bhagat, VD
 
Vi besökte också ett par andra, lite mindre sjukhus som varvades med separata uppföljningsbesök för företagen.

Vi fick titta in i operationssalen på Mukwaya Hospital

På kvällen hölls en avslutande middag, där vi konstaterades att programmet var välplanerat, gav många kontaktytor till hälso- och sjukvårdssektorn och att intresset för företagens lösningar var mycket stort. De flesta företagen erkände att de haft ganska låga förväntningar, men att intresse och antalet konkreta deals med råge överträffade det förväntade. Genom CBHA programmet kommer Swecare och coach Mark stötta företagen i uppföljningen av kontakter och satsning mot den ugandiska marknaden. Vi vet förstås att det tar lång tid, men hoppas på goda affärer för alla företagen!

Vacker vy från Mengo Hospital

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar